Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

New York Times: "Dödspatrullen" som tog livet av Khashoggi har slagit till mot andra

Från 2019
En person fängslad. Händer på fängsel.
Bild: Mostphotos

Den grupp saudier som pekats ut för att ha mördat och styckat den saudiske journalisten Jamal Khashoggi har tidigare slagit till mot flera andra saudiska oliktänkare, rapporterar tidningen New York Times.

Tidningen hänvisar till amerikanska underrättelseuppgifter.

Specialgruppen, en så kallad "dödspatrull", har sedan 2017 slagit till mot oliktänkande saudier på uppdrag av kronprinsen Muhammad bin Salman i Saudiarabien.

Mohammed bin Salman
Bildtext Kronprinsen.
Bild: YURI KOCHETKOV

Minst 10 individer i och utanför Saudiarabien har drabbats av gruppen.

Från kidnappningar till tortyr

Kronprinsen ska ha auktoriserat en kampanj för att tysta oliktänkande redan ett år innan mordet på Jamal Khashoggi i oktober i fjol.

Journalisten Jamal Khashoggi.
Bildtext Jamal Khashoggi.
Bild: Ali Haider / EPA

Till specialgruppens uppgifter ska ha hört att utföra kidnappningar och med tvång flyga hem saudier från andra länder. Dessutom ska de ha fängslat och torterat oliktänkare i andra arabländer och i palats ägda av kronprinsen och hans far.

Enligt amerikanska myndigheter ska samma grupp ligga bakom en serie fängslanden och övergrepp mot kvinnorättsaktivister under våren och sommaren 2018.

Kvinnorna ska ha hållits inlåsta i små rum med fönstren igentäckta. De ska sedan ha förhörts och misshandlats, samt hotats bli mördade och våldtagna.

Amerikanska CIA har konstaterat att mordet på Jamal Khashoggi utfördes på uppdrag av kronprinsen.

Källa: New York Times

Diskussion om artikeln