Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Haneen Jameel: I Irak är det otänkbart att hyssja på vuxna människor, i Finland är det okej

Från 2019
Kolumnisten Haneen Jameel står och ser in i kameran. Knäppta händer
Bildtext Haneen Jameel skriver om kulturella skillnader mellan Irak och Finland.

Att uppmana någon att vara tyst genom att hålla pekfingret framför munnen är en kränkning i Irak – isynnerhet om man försöker hyssja ner äldre människor. I denna kolumn skriver Haneen Jameel om skillnader mellan irakiska och finländska seder och bruk, tecken och traditioner.

Många har hört om krig och kriser i mitt hemland Irak, om ett samhälle dominerat av män och andra tråkiga saker.

Alla länder har dock såväl sina dystra som sina ljusa sidor, och jag slår vad om att endast ett fåtal av er som bor i Finland har haft möjlighet att bekanta sig med den riktiga kulturen och de trevliga traditionerna i Irak.

Därför inbjuder jag er att bekanta er med en del av våra seder och bruk. Ni ska få se hur olika våra länder är – såväl geografiskt som kulturellt!

Vi börjar i den trevligare ändan.

När man går hem till någon i Irak, eller i Finland, är det vanligt att man frågar gästen om det får vara kaffe, te eller någonting annat.

I Finland svarar man ofta kaffe, tack – men hos oss är det brukligt att man fjäskar och försäkrar att man endast kommit för att prata bort en stund.

Värdparet får enträget försöka truga och övertala gästerna att ta för sig av bordets läckerheter, och slutligen måste värden bestämma å gästernas vägnar eftersom de inte på något sätt lyckas få ur sig att de till exempel vill ha te att dricka.

Glas med te.
Bild: Wikimedia commons/wallla3a

Gästfrihet handlar om att visa respekt för gästen, och vi irakier älskar att frossa en masse.

I Finland har jag fått lov att lära mig att om man vill ha något att dricka måste man förstå att be om det när det serveras. Annars får jag sitta där hela kvällen med ett tomt glas i handen.

När vi irakier går ut för att äta eller för att ta en kopp kaffe är det otroligt pinsamt att låta den andra betala och därför slåss vi som galningar om räkningen.

Det är också skamligt för en kvinna att försöka ta hand om räkningen ifall hennes äkta man, bror, far eller manliga kollega är med i sällskapet.

Oartigt hyssja på äldre

Att uppmana någon att vara tyst genom att hålla pekfingret framför munnen är en kränkning i Irak – isynnerhet om man på detta sätt försöker hyssja ner äldre människor.

Barn kan man kanske kommendera på detta sätt, men att hyssja åt vuxna är en totalt främmande tanke.

Detta har skapat en hel del slitningar mellan finsklärare och invandrarelever, och också utländska studerande emellan eftersom seder och bruk skiljer sig åt i olika läder och kulturer.

Detta har också jag fått lära mig den hårda vägen.

Bland finländare är det vanligt att hyssja på andra, vilket min finsklärare påpekat för mig, men bland irakier är det stört omöjligt att tysta ner vuxna människor på detta sätt. Tänk vilka små skillnader som kan skapa hemska krig.

الحوار لمزيد من التفاهم.

Att skaka hand eller inte väcker debatt

I Irak är det inte förbjudet för en man och en kvinna att skaka hand, men i konservativa kretsar ser man inte på det med blida ögon.

Detta gäller inte enbart kvinnor som bär slöja, utan kvinnor överlag.
Seden med att skaka hand varierar mycket från region till region, och beror också på familjen och dess samhälleliga status och bakgrund.

För en tid sedan diskuterade man flitigt att den irakiska statsministern Adil Abd al-Mahdi vägrat skaka hand med den kända irakiska konstnären, doktor Shadha Salimia. Minstern lade händerna bakom ryggen!

Frågan debatterades flitigt i irakiska damtidningar och framför allt i kulturkretsar ansåg man att ministerns beteende var chockerande. I sociala medier vred och vände man på frågan i flera dagar.

Handskakning.
Bild: Yle/Catariina Salo

Urgamla traditioner lever kvar

I Bagdad finns urgamla traditioner som gått i arv från generation till generation – traditioner som i utlänningars ögon kan te sig märkliga och skrattretande.

För många människor är de dock vardagliga företeelser.

Själv tror jag till exempel på många traditionella tecken på förebud. Som exempel kan jag nämna när det kliar i handflatan.

Om det kliar i höger handflata betyder det utgifter, om det kliar i vänster handflata betyder det inkomster.

Vi har ett religiöst talesätt som säger att ”den övre handen är bättre än den undre handen”. Den övre handen betalar räkningarna och ger allmosor, medan den undre handen enbart tar emot pengar.

Om det kliar i kinden betyder det kyssar - då är gäster på väg till huset eller så kommer man snart att få träffa vänner.

Om näsan kliar kan det innebära lite olika saker: en del säger att det betyder att man blivit osams med någon, andra att det blir fisk till middag.

Om det kliar i foten är det ett tecken på att någon pratar illa om en bakom ens rygg.

Enligt många är ryckningar i ögat ett tecken på att någon mycket kär eller länge frånvarande vän är på väg på besök och att ögat redan hunnit registrera detta.

Irakiska kvinnor brukar säga att ”ryckningar i ögat, vän i närheten”. Man får ryckningarna att sluta genom att placera ett halmstrå på ögonlocket.

Solnedgången en farlig tid på dygnet

Även om lördagen är en helt vanlig dag anser många att det är en illavarslande veckodag.

Det är svårt att säga vad detta beror på, men jag har hört alla möjliga historier om varför man började förhålla sig avvaktande till just lördagen.

På onsdagar tillreder man ofta fisk till lunch i hemmen i Bagdad – det är bara tradition att göra så.

Solnedgång i Karbala i Irak.
Bildtext Solnedgång i Karbala i Irak.
Bild: Wikimedia commons/HHEnglish

Mamma varnade oss alltid för att städa vid solnedgången ifall någon från familjen var på resa – då kunde det hända att den resande aldrig kom hem igen.

Om man sopar golvet när solen går ner äventyras hemmets rikedom och välsignelse, och familjemedlemmarna är en del av hemmets rikedom.

När pappa drog ut i krig brukade mamma stänka vatten efter honom. Hon trodde att vattnet skulle hjälpa honom att komma tryggt hem igen från fronten.

Vi fick inte heller tvätta oss under solnedgången eftersom onda krafter är som mest aktiva just då. Och var annars skulle de onda andarna hålla till om inte i badrummet!

Kulturella skillnader kan skapa problem, men de kan också vara riktigt roliga.

Förhoppningsvis lyckades jag visa lite på vad som kan dölja sig bakom olika seder och bruk.

Att förstå detta är viktigt för att vi ska kunna förstå våra vänner som kommer från olika kulturer.

Så vitt jag vet finns inte riktigt motsvarande traditioner, seder och bruk i Finland – men kommentera gärna om jag har fel!

Haneen Jameel är journalist, bosatt i Finland och uppvuxen i Bagdad och Tikrit i Irak.

Läs mer om henne, journalistikstudierna och teaterdrömmarna här.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln