Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Knivhuggningen som ledde till våldsamma demonstrationer i tyska Chemnitz behandlas nu i domstol

Från 2019
Rättegång i Dresden.
Bildtext Den 23-årige syriske flykting som nu står inför rätta är den ena av två huvudmisstänkta i fallet. Den andra är fortfarande på fri fot.

I Tyskland börjar i dag rättegången mot en syrisk flykting som misstänks ha knivhuggit en man i staden Chemnitz ifjol somras. Knivhuggningen följdes av våldsamma protester från delar av den tyska ytterhögern.

Det var ett dåd som skulle komma att ha långtgående följder.

Efter att en tysk-kubansk man knivhöggs till döds i centrum av Chemnitz i slutet av augusti ifjol drog under de därpå följande dagarna flera tusen demonstranter ut på gatorna i staden.

Bland demonstranterna fanns också en hel del våldsamma nynazister och högerextrema huliganer och ställvis hade polisen läget allt annat än under kontroll.

Den största demonstrationen ordnades av den högerextrema rörelsen Pro Chemnitz den 27 augusti och samlade omkring 6 000 deltagare.

Spionchef tvingas avgå

Frågan kring vad som egentligen hände under de här sensommardagarna i Chemnitz ledde till en häftig politisk debatt i Tyskland.

Enligt ögonvittnesskildringar hade högerextremister gått till angrepp mot människor som såg utländska ut och enligt rundradiobolaget ZDF ska det bland demonstranterna ha skrikits ut uppmaningar om att döda utlänningar.

Regeringstalesmannen Steffen Seibert fördömde det han kallade för en ”hetsjakt” på utlänningar.

Diskussionen kring det av regeringstalesmannen använda begreppet skulle komma att fortsätta i månader - inte minst efter att landets högste spionschef Hans-Georg Maassen i en intervju ifrågasatte äktheten av en videosnutt som användes som bevis för att människor blev jagade av demonstranter.

Efter ett politiskt gräl som nästan splittrade den tyska regeringen tvingades Maassen till slut att lämna sin post.

Tre tyska poliser i uniform står med ryggen emot.
Bildtext Tysk polis utanför rättegångsbyggnaden i Dresden i Tyskland den 18 mars 2019.

Försvaret vill veta om AfD-kopplingar

Den 23-årige syriske flykting som nu står inför rätta är den ena av två huvudmisstänkta i fallet.

Den andre misstänkte gärningsmannen, en flykting från Irak, är fortfarande på fri fot.

För honom har man utfärdat en internationell häktningsorder redan för flera månader sedan och senast har man sökt honom i hemlandet Irak.

Enligt åklagaren ska de två männen ha knivhuggit det 35-årige offret i samband med ett nattligt bråk, men samtidigt är hela händelseförloppet mycket oklart.

Det är bland annat än så länge oklart vad som egentligen ledde till bråket. Enligt uppgifter i tysk media kan det ha handlat om droger.

Redan innan rättegången i dag började lämnade försvaret in en rad frågor till domarna.

Man vill bland annat veta om domarna har eventuella kopplingar till det högerpopulistiska partiet AfD eller den främlingsfientliga Pegidarörelsen.

En dom i fallet väntas tidigast i höst.

Diskussion om artikeln