Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svenskt företag har fortsatt sälja farligt silvervatten, också i Finland - Läkemedelsverket kräver vite

Från 2019
Silvervatten hälls i glas.
Bild: Yle/Taisto Lapila.

Läkemedelsverket i Sverige förbjöd redan år 2015 företaget Ion Silver att sälja kolloidalt silver, även kallat silvervatten, som ett läkemedel. Men företaget har fortsatt marknadsföra och sälja silvervatten och Läkemedelsverket kräver nu att företaget betalar vite på 800 000 kronor.

Silvervatten har marknadsförts som medicin och påstås kunna bota en rad olika sjukdomar: cancer, malaria, MS, kräksjuka med mera. Silvervatten är ändå inte ett godkänt läkemedel och får därför inte säljas som läkemedel inom EU.

Yle Spotlight berättade för ett drygt år sedan om att allt fler finländare dricker kolloidalt silver och också ger det till sina barn. Enligt forskare är silvervatten farligt och kan orsaka skador på inre organ.

I Sverige är Ion Silver den största försäljaren av kolloidalt silver och många finländare köper kolloidalt silver av företaget.

Silvervatten är en vattenreningsprodukt

Sveriges Läkemedelsverk förbjöd Ion Silver att marknadsföra och sälja silvervatten år 2015 och beslutet förenades med ett vite på 800 000 kronor, ungefär 76 000 euro. Eftersom företaget inte har följt förbudet anser Läkemedelsverket att de nu ska betala vitet.

Silvervatten får endast säljas som en vattenreningsprodukt, men tillverkare och försäljare kringgår det här och gör reklam om silvervatten som ett läkemedel i till exempel slutna Facebookgrupper.

Enligt webbpublikationen Läkemedelsvärlden har Läkemedelsverket ansökt om att förvaltningsrätten i Uppsala ska döma Ion Silver att betala vitet på 800 000 kronor.

Yle Spotlights program om kolloidalt silver ledde till att flera finska myndigheter började varna mänskor för att dricka silvervatten. Läkemedelsmyndigheten Fimea bad fem företag i Finland som tillverkar silvervatten att ändra sin marknadsföring.