Ska jag rösta eller bara demonstrera? Båda, om du vill maxa ditt inflytande, säger expert

Klimatdemonstrationerna har fått fart på tusentals finländska studerande som är missnöjda med hur politikerna sköter klimatfrågan. Men kommer demonstrationer att vara tillräckligt för att förändra klimatpolitiken?
För många av de studerande som inte ännu får rösta i vårens riksdagsval är demonstrationer och sociala medier det bästa sättet att påverka.
- Jag är här för att väcka tankar bland dem som påverkar klimatförändringen. Jag kan inte rösta ännu, så det här är allt jag kan göra, säger Linnea Jokinen.
Det politiska intresset bland 15–29-åringar är rekordhögt, visar en ny undersökning.
Under 30-åringar tror mest på att rösta i val, men att påverka genom konsumtion eller sociala medier har blivit dubbelt vanligare sedan 2013.
- Jag tycker att båda är lika viktiga. Det är jätteviktigt att rösta, för då kan du påverka vem som sitter i riksdagen och bestämmer om saker som påverkar oss. Men genom att demonstrera kan vi också visa att vi tycker att den här frågan är sjukt viktig, säger Catarina Korkman.
Könsneutral äktenskapslag och gratis utbildning slog igenom utanför riksdagen
Både den könsneutrala äktenskapslagen och förslaget att göra andra stadiet gratis är förslag som nått riksdagen med hjälp av medborgarinitiativ och demonstrationer.
Så hur viktigt är det överhuvudtaget att rösta, om så stora frågor kan slå igenom utanför riksdagen?
Mycket viktigt, enligt Åsa von Schoultz som är professor i allmän statslära vid Helsingfors universitet.
- Vårt system är uppbyggt så att makten finns i riksdagen. Visst, det är väldigt viktigt att visa vad man tycker, till exempel att man är oroad för klimatförändringen, men det är trots allt politikerna som avgör.
En enskild röst avgör sällan - välj först vilket parti du ska rösta på
Ett vanligt argument för att inte rösta är att en enskild röst inte har någon betydelse. Det stämmer, delvis i alla fall.
- Sannolikheten att en enskild röst avgör är försvinnande liten. Man får försöka tänka i grupp, och fundera över vad som händer om sådana som jag inte röstar, säger von Schoultz.
- Unga väljare, speciellt unga män, använder inte sin röst tillräckligt mycket och därför är de underrepresenterade i politiken.
Vad ska man tänka på när man röstar i riksdagsvalet?
- Det är viktigt att välja parti först och kandidat sen. Enskilda ledamöter kan inte göra speciellt mycket i riksdagen.