Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nytt bakslag för Theresa May: Talmannen Bercow tillåter inte tredje omröstning om utträdesavtalet med EU

Från 2019
Uppdaterad 19.03.2019 06:02.
Storbritanniens premiärminister Theresa May.
Bildtext Theresa May stöter än en gång på motgångar gällande sitt utträdesavtal.
Bild: EPA-EFE/AIDAN CRAWLEY / POOL

Premiärminister Theresa May går från motgång till motgång. Nu meddelar underhusets talman John Bercow att en tredje omröstning om utträdesavtalet inte kommer på fråga om innehållet i avtalet inte ändras.

Enligt Bercow är det fullständigt i sin ordning att parlamentet röstar om utträdesavtalet med EU en gång till. Det här förutsätter ändå att innehållet i avtalet förändrats vad själva sakinnehållet beträffar.

- Vad regeringen däremot inte kan göra är att till underhuset lämna in samma eller till innehållet samma proposition som den som förkastades med 149 röster förra veckan, sade Bercow i ett uttalande i dag.

Bercows uttalande innebär ytterligare ett bakslag för premiärminister May som hade hoppats kunna föra fram utträdesavtalet till omröstning före EU-toppmötet i Bryssel den 21-22 mars.

Då väntas Storbritannien anhålla om en förlängning av sitt EU-medlemskap i enlighet med den motion som underhuset enades om med klar majoritet förra veckan.

May har meddelat att hon kommer att anhålla om en kort förlängning av Storbritanniens EU-medlemskap om parlamentet godkänner utträdesavtalet före EU-toppmötet.

Om avtalet inte godkänns har May hotat med en längre förlängning som sannolikt skulle innebära att Storbritannien tvingas medverka i EU-valet i maj.

De övriga EU-ledarna har varit försiktigt positiva till möjligheten att förlänga Storbritanniens medlemskap. En förutsättning för det här är ändå att det finns en plan för hur tilläggstiden kommer att användas.

Talmannens uttalande från i eftermiddags förstärker intrycket av ett politiskt system som hamnat i fritt fall.

- Bercows uttalande saknar motstycke och har på ett betydande sätt begränsat regeringens manövreringsutrymme. Det är svårt att se hur May ska lyckas få avtalet godkänt säger analytikern Danielle Haralambous vid Economist intelligence unit till nyhetsbyrån Reuters.

Diskussion om artikeln