Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nästan 200 personer såg Christchurch-terroristens livesändning – ingen rapporterade videon under sändningens gång

Från 2019
Uppdaterad 19.03.2019 09:33.
En liten flicka lägger blommor på en minnesplats i närheten av en av de drabbade moskéerna i Christchurch. Bilden tagen tisdagen 19.3.
Bildtext En liten flicka lägger blommor på en minnesplats i närheten av en av de drabbade moskéerna i Christchurch. Bilden tagen tisdagen 19.3.
Bild: AFP / Lehtikuva

Färre än 200 personer såg livesändningen på Facebook från fredagens terrordåd i Christchurch, skriver Facebook i ett pressmeddelande. Samtidigt vägrar Nya Zeelands premiärminister att nämna den misstänkte gärningsmannens namn och 30 personer vårdas ännu på sjukhus efter attacken.

Den misstänkte terroristen i Christchurch filmade en del av terrordådet och livesände det på Facebook. Han sände live under ungefär 17 minuter och enligt Facebook såg färre än 200 personer sändningen.

Klippet hann få stor spridning, men Facebook och Google har raderat miljoner av dessa videor.

– Vi tog bort angriparens video inom några minuter efter att vi fick nys om videon, skriver Facebook.

Videon spelades 4 000 gånger

Facebook skriver i ett pressmeddelande att de samarbetar med polisen och att de inte kan dela vissa detaljer.

De skriver ändå att inga användare rapporterade videon under livesändningen.

Färre än 200 såg alltså livesändningen, men Facebook beräknar att videon spelades totalt 4 000 gånger innan den togs bort.

Den första användaren som anmälde videon gjorde det 29 minuter efter att videon hade startat och 12 minuter efter att själva livesändningen hade fått ett slut.

Facebook meddelar också att de tagit bort den misstänktes Facebook- och Instagramkonto och jobbar med att ta bort konton som utgör sig för att vara honom.

Under de första 24 timmarna raderade Facebook ungefär 1.5 miljoner videor från attacken globalt.

"Vi i Nya Zeeland kommer inte att ge honom någonting"

Samtidigt som Facebook berättar om åtgärder så vårdas fortfarande 30 människor på sjukhus till följd av terrorattacken som krävde 50 människors liv. Nio av de skadade är i kritiskt tillstånd.

Nya Zeelands premiärminister, Jacinda Ardern, lovar att aldrig nämna den misstänkte gärningsmannens namn.

Premiärminister Jacinda Ardern träffade representanter för de drabbade moskéerna också på måndagen efter parlamentssessionen.
Bildtext Jacinda Ardern
Bild: AFP / Lehtikuva

I sitt anförande inför parlamentet sade hon att en av de saker som gärningsmannen eftersträvade med sin gärning var berömmelse, något som hon kommer att förvägra honom.

– Han ville uppnå mycket med terrorattacken, en av de sakerna var att bli ökänd. Det här är orsaken varför ni aldrig kommer att höra mig yttra hans namn. Han är terrorist. Han är brottsling. Han är extremist, säger Ardern.

För henne kommer terroristen alltså aldrig att ha ett namn. Hon uppmanar samtidigt andra att i stället tänka på namnen på hans offer.

– Han må ha sökt berömmelse, men vi i Nya Zeeland kommer inte att ge honom någonting. Inte ens hans namn.

Källor: Facebook, Reuters

Diskussion om artikeln