Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Örös nya företagare ville inte ha vigslar för homosexuella på en av sina destinationer

Från 2019
Segelbåtar i Örö gästhamn, och kafégäster i hamnen.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Örös nya företagare Teemu Knuutila, vd för West Coast Sea Service, är ivrig på att komma igång med årets turistsäsong i Kimitoöns skärgård. Men han har själv inte hunnit bli bekant med ön.

- Jag känner Örö dåligt, jag har kört förbi före platsen öppnades för turism och har varit på ön kanske tre timmar sammanlagt, säger han.

2014 publicerade Teemu Knuutila ett diskriminerande inlägg i Kylmäpihlaja fyrs namn.

"Kylmäpihlaja har ett kapell och många dop och vigslar har ägt rum här … inte ett enda homosexuellt par har eller kommer att vigas här. Min åsikt kanske är gammaldags men känns som den rätta.

Hälsningar: Teemu/West coast sea service"

Kylmäpihlajalinna.
Bildtext Bild från Länsi suomis artikel.
Bild: Länsi Suomi/Maija Männistö

Teemu Knuutila sa i en intervju till tidningen Länsi suomi att inlägget var ett reklamtrick men inlägget togs senare bort efter att Raumo stad lade sig i ärendet.

Till Yle vill han inte kommentera saken på annat sätt än att lagen (om homosexuella äktenskap reds. anm.) var annorlunda då.

Personalbyte

Knuutila har också sagt att han vill byta ut sin personalstab men säger till Yle att också tidigare anställda kan söka.

- Erfarenheten har lärt mig att gammal personal kan ha svårt med omställningar, "Varför ska man göra så här när det gick bra att göra som vi alltid har gjort?". Å andra sidan har vi fått flera ansökningar av tidigare guider till exempel och utesluter inte att en del fortsätter.

Gustav Ramberg, som tidigare jobbade med verksamheten vid Örö, säger att den gamla personalen varit besviken på Knuutilas uttalanden.

- Han har sagt att han ska jobba för att förbättra Örös rykte, men inte har Örö haft dåligt rykte, det var vårt företags ekonomi som var ostabil. Den tidigare personalen har blivit besviken på Knuutila som sagt att han inte vill ha gammal personal, säger Ramberg.

Forststyrelsen nöjd med Knuutila

Enligt områdesansvarige Henrik Jansson vid Forststyrelsen var man medveten om Knuutilas utspel.

- Vi har gjort klart att Forststyrelsen inte accepterar sådana här inlägg och det är företagaren väl medveten om. Vi har ett kontrakt på ett plus fyra år och ser under första året hur samarbetet fungerar, säger han.

Henrik Jansson står framför en karta över Ekenäs skärgård.
Bildtext Henrik Jansson.
Bild: Malin Valtonen / Yle

Enligt Jansson var man nöjd med att få Knuutila till Örö tack vare hans tidigare erfarenhet från turismverksamheter på ödestinationer.

- Vi ansåg att hans tidigare erfarenheter och kunskap om just ödestinationer var bra med tanke på utvecklingen av Örö.

Enligt Knuutila kommer nya verksamheter att komma till Örö, bland annat skärgårdsdans, vandrarhem och karaoke, kanske även sommarteater.

Rederi Ab Vitharun skrev i går i ett pressmeddelande att deras passagerartrafiklinje från Kasnäs till Hangö via Örö kommer att upphöra efter bara ett år.

Linjen var uppskattad och man hoppas därför att någon annan företagare som redan är verksam i området tar tillfället i akt och fortsätter med linjen redan i år.

- Vi måste tänka långsiktigt, i och med att Fanny kommer att säljas och Örös nya företagare kanske sätter in en egen båtförbindelse mellan Kasnäs och Örö, vill vi inte riskera något genom att investera där, säger Gustav Ramberg från Vitharun Ab.

Diskussion om artikeln