Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moçambique plågas av storm och översvämningar – dödssiffran befaras stiga

Från 2019
Uppdaterad 19.03.2019 23:47.
Moçambique plågas av storm och översvämningar - Spela upp på Arenan

Över tusen människor befaras ha mist livet efter att cyklonen Idai svepte in över Moçambique och andra länder i södra Afrika förra veckan.

Den officiella dödssiffran i Moçambique är 84, men president Filipe Nyusi säger att det ser ut som om dödssiffran kommer att bli över tusen.

Nyusi gjorde den här bedömningen efter att ha flugit över det drabbade området med helikopter.

Stormen höjde vattennivån med upp till sex meter då den nådde den moçambik­iska kusten, säger den regionala chefen för FN-organet World Food Programme Lola Castro.

Hon säger att stora områden drabbades av en otrolig förstörelse. Hundratals människor omkom då floden Buzi svämmade över sina bräddar.

Människor i Sofalaprovinsen i centrala Moçambique den 16 mars 2019.
Bildtext Bild från Sofalaprovinsen i centrala Moçambique efter att stormen passerat området.
Bild: EPA-EFE/JOSH ESTEY / CARE / HANDOUT

I hamnstaden Beira med en halv miljon invånare har tusentals hem förstörts. Elektriciteten i staden med omnejd har slagits ut och stadens sjukhus är svårt skadat.

Omfattande skador rapporteras också från städerna Dondo och Chimoio i centrala Moçambique. Biståndsorganisationen Läkare utan gränser jobbar på att återuppta verksamheten som avbröts på grund av stormen.

Stormen spolade bort vägar och förstörde kommunikationsnätverk. Drönarbilder från samhället Praia Nova visar att stormvindarna jämnat byggnader med marken, uppger Internationella Röda Korset och Röda Halvmånen IFRC.

Röda Korset samarbetar med europeiska och amerikanska rymdorganisationer för att kartlägga den totala omfattningen av katastrofen. Röda Korset befarar att dödssiffran kommer att stiga anmärkningsvärt.

Bilar som spolats av vägen i östra Zimbabwe av cyklonen Idai.
Bildtext Bilar som spolats av vägen i östra Zimbabwe
Bild: AFP / Lehtikuva

I grannlandet Zimbabwe har 98 dödsfall bekräftats och mer än 200 personer saknas. i Malawi har 56 dödsfall bekräftats.

Moçambique drabbades av kraftiga översvämningar efter veckolånga regn och en cyklon år 2000. Sammanlagt kring 700 människor miste livet i vad som var de västra översvämningarna i landet på 50 år.

Källor: AP, AFP, Reuters

Diskussion om artikeln