Konsumentmyndighet om flygbolag i gungning: Betala din resa med kreditkort - reseförsäkring hjälper sällan vid konkurs
Ska du boka flygbiljetter inför sommarens semesterresa? Då gör du klokt i att betala med kreditkort eftersom det är det säkraste sättet att försäkra sig om att man får ersättning från banken ifall flygbolaget går i konkurs.
Uppgifter om ekonomiska svårigheter för flygbolag - nu senast Norwegian - har väckt frågor bland konsumenter hur man ska tänka när man bokar biljett hos ett flygbolag med ostadig ekonomi.
Det bästa tipset är att alltid betala flygresor med kreditkort, berättar jurist Kaisa Metsätähti från Konsumenteuropa i Finland.
- Om ett flygbolag försätts i konkurs innebär det oftast att verksamheten upphör direkt, och då uppstår dessa problemsituationer, säger Metsätähti.
Konsumenteuropa Finland är en del av konkurrens- och konsumentverket (KKV).
Betalningssättet avgörande för ersättningen
Både Konsumenteuropa och Konsumentverket i Finland rekommenderar att man köper flygresor med kreditkort.
- Om flygbolaget går i konkurs kan man kräva återbetalning av kreditkortsföretaget. Det är ett bra skydd för sådana situationer.
Betalningssättet är alltså avgörande med tanke på ersättningen och hur sannolikt det är att man får pengarna tillbaka, säger Metsätähti.
- Om man tar kontakt med banken inom skälig tid efter att ett flygbolag gått i konkurs så får man pengarna tillbaka. Vi känner inte till fall där man inte fått ersättning för flybiljetter man köpt med kreditkort.
Det kan förvisso räcka ett tag innan banken betalar ut ersättningen, eftersom det kan vara många kunder som drabbats.
- Men det borde vara ett så att säga säkert sätt att få ersättning.
Om man betalat flygbiljetten med bankkort, ska man vända sig till banken. I de flesta bankers avtalsvillkor iakttas motsvarande återbetalningsprinciper för bankkortsbetalningar.
Lita inte på reseförsäkringar
En reseförsäkring täcker oftast inte kostnaderna för flygbiljetter ifall flygbolaget går i konkurs.
- Av konsumenterna har jag ofta hört att försäkringen inte täckt dessa kostnader. Men det beror förstås på försäkringsvillkoren. Det är viktigt att man själv har på det klara vad försäkringen täcker, säger Kaisa Metsätähti.
Paketresor ger däremot bättre skydd. Om man har bokat en paketresa via en resebyrå, kan man kräva återbetalning av researrangören.
Sista utvägen är att vända sig till konkursboet
Om man betalat på andra sätt är man dessvärre ofta i en dålig position.
Den sista utvägen är att vända sig till konkursboet. Sannolikheten att få ersättning för sin biljett därifrån är ändå låg eftersom konsumentfordringar inte prioriteras.
– Tyvärr finns det sällan förutsättningar att få ersättning, och det tar ofta länge att reda upp konkursboet, säger Kaisa Metsätähti.
Oftast räcker konkursboets medel inte till för att betala alla skulder. Bevakningen av konkursfordringar kostar i regel pengar och konkursförfaranden kan pågå i flera år.
Om konkursen sker under resan
Om flygningen inte ingår i en paketresa måste man själv betala den ersättande flygningen eftersom flygbolaget oftast inte kan ordna den och inte heller annan assistans.
Om man har betalat den inställda flygresan med kreditkort, kan man kräva återbetalning av kreditkortsföretaget. Vid bankkortsbetalning kan man kolla med banken om återbetalning kan ske med stöd av avtalsvillkoren.
Om resan ingår i en paketresa hos en resebyrå, kontakta reseguiden. Researrangören hjälper till att ordna återresan.
Läs mer om saken på Konsumenteuropa i Finlands webbsida.