Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så kan brexit påverka sociala förmåner - viktigt att alla britter i Finland registrerar sig

Från 2019
Storbritanniens och EU:s flagga vajar utanför parlamentet i London.
Bildtext Alla brittiska medborgare bosatta i Finland måste registrera sig före ett evenetuellt utträdesdatum.
Bild: EPA-EFE

Det finns finländare i Storbritannien och britter i Finland var sociala förmåner påverkas vid fall av Brexit. Det viktigaste i nuläget är att alla brittiska medborgare som bor i Finland registrerar sig.

Det är fortfarande oklart när och hur Storbritannien kommer att lämna EU. Därför råder också stor oklarhet om hur de sociala förmånerna påverkas för britter bosatta i Finland och finländare bosatta i Storbritannien.

- Det är inte speciellt många som har kontaktat oss med frågor kring brexit. Antagligen för att läget fortfarande är så osäkert, säger Suvi Rasimus vid FPA.

De olika stöden som FPA betalar ut har olika grunder. De kan basera sig på nationell lagstiftning, EU-lagstiftning eller hemkommun.

En finländsk studerande i Storbritannien borde få studiestöd precis som vanligt också om det blir så kallad hård brexit, alltså att Storbritannien lämnar EU utan ett särskilt avtal med EU.

Det samma gäller brittiska studerande i Finland, eftersom det enligt Suvi Rasimus inte just nu finns brittiska studerande som skulle omfattas av finländskt socialskydd.

Dubbla barnbidrag kan ryka

Det finns en del britter som jobbar i Finland och får barnbidrag för barn som är kvar i Storbritannien. Det stödet tar slut direkt om det blir en hård brexit.

Också vissa finländare som jobbar i Storbritannien kan få barnbidrag från bägge länder. De stödet kan påverkas av brexit.

Dessutom har myndigheterna i Storbritannien och andra EU-länder tidigare samarbetat gällande stöden till dem som har rätt till stöd i bägge länder.

Lämnar Storbritannien EU, är det slut med det, vilket betyder att det blir krånligare för den som får stöd.

Det europeiska sjukvårdskortet slutar fungera för britter bosatta i Finland vid fall av brexit. Men det finns också britter som har fått kortet från Finland och det fortsätter fungera i resten av EU.
I princip slutar sjukvårdskortet fungera för finländare bosatta i Storbritannien, men landet kan också välja att bevilja tilläggstid.

Är du britt bosatt i Finland - registrera dig!

För de britter som bor i Finland är det viktigaste att registrera sig vid Migrationsverket. Speciallagen om förlängd uppehållsrätt för britter bosatta i Finland gäller bara dem som har registrerat sig före ett eventuellt utträdesdatum.

Sedan början av 2019 har 407 britter registrerat sig i Finland, 16 av de besluten har varit negativa. Under de tre första månaderna ifjol var motsvarande siffra 168, så det stundande avgörandet för Brexit märks tydligt i statistiken.

För de sociala förmånerna är det också viktigt att kolla med magistraten att man har en finländsk kommun registrerad som hemkommun.

Vad ska då finländare bosatta i Storbritannien tänka på?

- Det är viktigt att lyssna på myndigheterna och vad som behövs för uppehållstillstånd. Om man får förmåner för FPA, så kontaktar vi dem som berörs av förändringar, säger Suvi Rasimus.

Diskussion om artikeln