Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Unga män om jämställdhet: "Alla borde ha samma förutsättningar att göra vad de vill"

Från 2019
fem personer varav två är kvinnor sitter på stolar och väntar på en arbetsintervju. på bilden figurerar enbart kandidaternas ben.
Bild: Dan Burch / Mostphotos

I dag firas jämställdhetsdagen i och med Minna Canths 175-årsdag. Då passar det också bra att diskutera jämställdheten i dagens samhälle. Svenska Yle gick ut för att fråga vad unga män anser om jämställdhet.

Vid Svenska handelshögskolan i Helsingfors är det många som skyndar förbi och meddelar att de nog är för jämställdhet men att de ändå inte vill ställa upp på en intervju.

Till slut kommer ändå Patrik Wikström och Toni Lindman som gärna delar med sig av sina åsikter.

– Det är mycket viktigt i dagens samhälle att alla har en lika stor chans att få jobba var de vill och få den utbildning de vill ha. Det är viktigt att lagen reglerar det så att det inte blir orättvist för någon, säger Wikström

Lindman tillägger att han också tycker att jämställdhet är viktigt.

– Det ska vara så jämställt som möjligt, annars är samhället inte rättvist. Samtidigt tycker jag att om en person lämpar sig bättre för till exempel en position ska den personen få positionen oavsett kön eller sexualitet.

Finland globalt sett rätt så bra

Utanför Svenska social- och kommunalhögskolan säger Alex Thilman att jämställdheten i Finland är rätt så bra.

– Det kunde alltid vara bättre det finns till exempel en brist på jämställdhet i sociala situationer som inte går att reglera via lag, men globalt sätt är det ganska bra ställt i Finland.

Viktor Olén har bråttom men går ändå med på att svara på några frågor. Enligt honom har Finland en bra situation.

– Jag har själv en hörselnedsättning och har varit ganska mycket utomlands. Om man tänker på hörselfrågor så har vi det rätt så bra. Ändå finns det alltid sådant man kunde jobba på.

Föräldraledighet en viktig fråga

Yles valkompass tangerar också frågor om jämställdhet. Bland annat frågan om huruvida familjeledigheten borde vara lika för båda föräldrarna.

För tillfället får en familj moderskapsledighet i 17,5 veckor och faderskapsledighet i nio veckor. Paret får sedan dela upp ungefär ett halvt år föräldraledighet sinsemellan.

Många politiker som svarar på Yles valkompass tycker att man det skulle vara bra att jämna ut ledigheten. De unga som vi talar med håller med.

– Helt bra kan man jämna ut den. Jag tycker ändå inte att man ska tvinga någon att vara hemma. I stället kunde paret sinsemellan dela upp hela ledigheten, säger Olén.

– Möjligheten borde finnas, men det är viktigare att skapa en social situation där män uppmuntras att faktiskt ta ledigt för att vara med sitt barn, säger Thilman.

Kvinnor och män står i ring och sätter händerna i en hög i mitten av ringen.
Bildtext Lindman säger att det inte ska handla om kön eller sexualitet.
Bild: Mostphotos

Alla fyra håller med om att läget kunde förbättras i Finland. Frågan om hur man kunde förbättra läget visar sig ändå vara en svår fråga.

– Så här på rak arm kommer jag nog inte på något men genom lagstadgande kommer man nog närmast, säger Wikström.

Thilman menar att man istället borde diskutera ämnet mera i samhället.

– Jag anser inte att jämställdheten i Finland kan förbättras genom beslutsfattande i det här läget.

Lindman menar att det inte borde handla om kön eller sexualitet.

– Från ett företags synvinkel handlar det istället om vem som lämpar sig bäst för en position oavsett kön eller sexualitet.

Två män sitter bredvid varandra vid ett bord och ser glada ut.
Bildtext Mera jämställdhet säger unga män
Bild: Mostphotos/ Viktor Cap 2011

– Alla borde ha samma förutsättningar att göra vad de vill. Samtidigt är det inte en hållbar tanke att alla kan få allt. Men du ska ändå ha möjligheten att jobba hårt för att uppnå dina mål, säger Olén.

Jämställdhet en viktig fråga

I april är det återigen dags för riksdagsval. Klimatfrågan har engagerat unga politiskt men hur är det med jämställdheten?

Påverkar en politikers syn på jämställdhet hur unga män röstar?

– Självklart påverkar det. Det är en stor del av dagens samhälle och en stor del av min röst, säger Wikström.

Lindman säger att det nog påverkar men att det kanske inte är en fråga som i första hand styr hans val.

Thilman och Olén säger däremot båda att det är något som kommer att påverka deras beslut väldigt mycket.

– Ärligt talat så har jag inte tänkt på riksdagsvalet ännu, men det är definitivt en sak som påverkar mitt beslut, säger Olén