Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev säger adjö efter närmare 30 år vid makten

Från 2019
Nursultan Nazarbajev 2015
Bildtext Nursultan Nazarbajev 2015
Bild: AFP / Lehtikuva

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev har meddelat att han avgår efter närmare 30 år vid makten. Han gav sitt besked till nationen i ett tv-sänt tal.

Nazarbajev sade i sitt tv-sända tal att han har fattat det "svåra" beslutet att avgå. Han angav ingen speciell orsak till beslutet.

- I år har det förflutit 30 år sedan jag intog posten som landets högsta ledare. Jag fick äran att bli den första presidenten i det självständiga Kazakstan, sade Nazarbajev.

Den 78 år gamla Nazarbajev har styrt det centralasiatiska oljerika landet Kazakstan sedan år 1989 då landet ännu hörde till Sovjetunionen.

Han kom till makten som ledare för kommunistpartiet och blev efter det vald till president.

Han har under årens lopp kraftigt befäst sin och familjens ställning, och hans äldsta dotter Darigha Nazarbajeva har setts som en tänkbar efterträdare på presidentposten.

År 2015 fick han närmare 98 procent av rösterna då han valdes till president för ytterligare en femårsperiod.

President Nursultan Nazarbajev har i praktiken aldrig utmanats på allvar eftersom han har gjort sig av med alla rivaler och sett till att Kazakstan i praktiken är och förblir en enpartistat där yttrande- och pressfriheten är ytterst begränsad.

I enlighet med Kazakstans konstitution är det parlamentets talman som agerar som statsledare till det har valts en ny president.

Diskussion om artikeln