Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Pargas gästhamn planeras om - utebad kan bli av, men hotellet ska stå kvar

Från 2019
Uppdaterad 20.03.2019 06:30.
Hamnkontoret i Pargas gästhamn.
Bild: Yle/Lotta Sundström

Pargas gästhamn planeras om som bäst. Planerna är inte lika storstilta som för några år sedan, men ett utebad kan fortfarande bli av.

För några år sedan fick tre arkitektbyråer i uppgift att komma med förslag för området vid gästhamnen och Hotel Kalkstrand. Ett nytt bostads- och affärskvarter, utebad, sandstrand och en allmän bastu skissades upp.

Men intresset för att bygga bostäder på området har varit aningen lamt, berättar Tomas Eklund, näringslivschef i Pargas.

- Vi får ta det lite lugnt med den delen, och istället satsa på gästhamnen, bryggorna och cafeterian.

Restaurangbyggnaden är enligt Eklund oändamålsenlig.

- Jag hoppas vi ska kunna riva den och bygga den och bygga en ordentlig, fin restaurang på platsen.

Skiss över området Malmstranden i Pargas.
Bildtext Så här såg en preliminär skiss ut år 2017.
Bild: Schauman & Nordgren Architects

I år finns det 45 000 euro reserverat för planeringen. Enligt ekonomiplanen skulle staden satsa 300 000 euro på gästhamnen nästa år och 50 000 euro året därpå.

- Vattenbyggande är kostsamt, så de budgetanslag vi har ställer nog ganska strikta ramar för hur hamnen kan utvecklas och saneras, säger samhällsingenjör Matias Jensén.

- De skisser som presenterades får några år sedan motsvarar inte helt och hållet det som det kommer att bli, men kanske vi kan få in något av tankarna och idéer i det som förverkligas, tror Jensén.

Vy över gästhamnen och hotellet i Pargas.
Bildtext Pargas gästhamn.
Bild: Jasmine Nedergård / Yle

Strandkajerna kommer att saneras och gästhamnsbryggan som är en stenpir kan eventuellt rivas och ersättas med en lättare pontonbrygga. Strandbyggnader ska rustas upp och göras både prydligare och tryggare.

Eklund tänker sig att en uppiffad restaurang kan vara framtidens dragplåster i gästhamnen, men han hoppas också fortfarande på att något slags utebad ska kunna bli verklighet.

Eklund tänker sig också att gästhamnen kunde locka även vinterbadare ifall man kan bygga en ny bastu i samband med restaurangen.

- Vi hoppas nog ännu att vi ska kunna förverkliga delar av de ambitiösa planerna som gjordes i början av 2017.

Gästhamnsplanerna diskuterades på Pargas stadsfullmäktiges frågestund under mötet på tisdagen (19.3).

Diskussion om artikeln