I dag avgörs ungerska premiärministern Viktor Orbáns öde som medlem i EPP - "Det går inte att hoppas på någon bättring"
I dag ligger ungerska Fidesz öde i vågskålen då EU-parlamentets största grupp, centerkonservativa EPP, samlas i Bryssel. Tretton av EPP:s medlemspartier kräver att Viktor Orbáns Fidesz utesluts ur EPP.
Enligt moderata Europaparlamentarikern och EPP-medlemmen Gunnar Hökmark är uteslutandet av Fidesz närmare än någonsin tidigare.
- Jag förväntar mig att det blir ett beslut som innebär att ungerska Fidesz inte längre kommer att vara fullvärdig medlem av EPP.
Enligt Hökmark återstår det att se om Fidesz kommer att utestängas på viss tid eller uteslutas med omedelbar verkan.
- Det är inte det viktiga just nu, utan att klargöra att Fidesz inte hör hemma i vår politiska grupp.
Kampanj mot Juncker blev sista droppen
Droppen som fick bägaren att rinna över för ett dussintal EPP-partier, bland dem Sveriges moderater och Samlingspartiet i Finland, var Fidesz angrepp mot kommissionsordföranden och EPP-profilen Jean-Claude Juncker.
I en affischkampanj inför EU-valet påstods att Juncker tillsammans med investeraren Georg Soros strävar efter att tvinga Ungern att ta emot fler invandrare på ett sätt som skadar landets intressen.
Stämningen inom EPP-familjen blev inte bättre av att Orbán därefter anklagade de EPP-medlemmar som kritiserade kampanjen för att vara "nyttiga idioter som springer vänsterns ärenden".
- Det är många röda linjer som Fidesz och framför allt Orbán trätt över, vilket lett till att Ungern blivit ett sämre land: mindre fritt, mindre öppet och nu utsatt för kritik från övriga Europa, säger Gunnar Hökmark.
Fidesz har fått mycket förlåtet
Under en lång tid levde Fidesz på sitt arv från tiden då man var en ledande befrielsekraft i Ungern, konstaterar Hökmark.
- Men Orbán har förstört det arvet. Fler och fler inser att det inte går att förvänta sig någon bättring.
Samtidigt är utestängandet av Fidesz inget man gör lättvindigt, fortsätter Hökmark. Visar man Fidesz på dörren så riskerar man bland annat att stärka den populistiska högern inom EU-parlamentet.
- Det har också varit en balansgång. Vart går Fidesz? Ska man stärka extremisterna? Ska man kanske öppna ett ökat manövreringsutrymme för Putin när det gäller påtryckningar på Ungern?
Partiets ställning har diskuterats länge
Det är inte första gången som ungerska premiärministern Viktor Orbáns förehavanden blir föremål för diskussion inom EPP. Tillsvidare har en majoritet av EPP:s medlemmar ändå dragit sig för att utesluta EPP.
Förhoppningen har varit att Orbán ska ompröva sin politiska linje som gått ut på att införa ett allt mer centraliserat styre i Ungern samtidigt som verksamhetsförutsättningarna för domstolar, medier och universitet försämrats.
Förmaningarna från de övriga medlemspartierna har ändå inte haft önskad effekt.
- Vi har gett möjligheter för Fidesz att skriva under de grundläggande värderingarna. Men gång på gång har man slagits av häpnad av det som hänt i Ungern, säger finländska Europaparlamentarikern Sirpa Pietikäinen.
Vad är EPP och hur fungerar de europeiska partierna?
- De europeiska partierna består av nationella partier från olika länder. Det finns för närvarande 12 registrerade europeiska partier som får ekonomiska bidrag av EU.
- I Europaparlamentet bildar de europeiska partierna politiska grupper. Antalet politiska grupper är färre än antalet partier eftersom det krävs minst 25 parlamentariker från minst sju länder för att bilda en grupp.
- Europeiska folkpartiets grupp (EPP) är med 219 ledamöter den största gruppen i Europaparlamentet.
- Politiskt placerar sig EPP i mitten eller till höger på den politiska skalan. De kristdemokratiska partierna i de centraleuropeiska länderna har utgjort en bärande kraft i partiet.
- Samtidigt är EPP en bred koalition där bland annat Silvio Berlusconis Forza Italia och Viktor Orbáns Fidesz medverkar.
- Av de finländska partierna hör Samlingspartiet och Kristdemokraterna till EPP.
Källa: europainformationen.fi