Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Fjärde misstänkt gripen i Utrecht medan terrormisstankarna förstärks - kan gynna extremhögern i onsdagens lokalval

Från 2019
Uppdaterad 20.03.2019 07:05.
Premiärminister Mark Rutte som på tisdagen hedrade offren vid platsen för skjutningen, medger att lokalvalet kan påverkas av händelserna i Utrecht
Bildtext Premiärminister Mark Rutte som på tisdagen hedrade offren vid platsen för skjutningen, medger att lokalvalet kan påverkas av händelserna i Utrecht
Bild: EPA-EFE/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Polisen i Nederländerna har gripit en fjärde misstänkt efter skjutningen i Utrecht i måndags.

Tungt beväpnade poliser grep en 40-årig man i Utrecht. Han misstänks för samröre med den 37-årige turkiska man som sköt ihjäl tre personer och skadade fem andra i en spårvagn.

Två män som greps i måndags har däremot frigetts.

Misstankarna om att det var frågan om ett terrordåd har förstärkts efter att man fann nya bevis i den misstänkte gärningsmannens bil.

- Så här långt tas misstankarna om ett terrordåd på allvar. Misstankarna bygger på ett brev som hittades i flyktbilen, säger polisen och åklagarämbetet i ett gemensamt uttalande. Inga detaljer om brevet har avslöjats.

Polisen fann en röd personbil som den misstänkte hade kapat och som han försökte fly med efter skjutningen. Man fann också ett övergivet vapen i bilen.

Polisen gav ut en bild av den misstänkte 37-årige Gokman Tanis som är född i Turkiet
Bildtext Den huvudmisstänkte Gokmen Tanis greps åtta timmar efter skjutningen i Utrecht
Bild: EPA-EFE/POLITIE UTRECHT

Polisen säger samtidigt att misstankarna om att gärningsmannen kan ha haft ett personligt motiv nu har uteslutits. Polisen har inte funnit bevis på att den gripne Gokmen Tanis hade något att göra med offren.

- Vår utredning har inte slagit fast någon förbindelse mellan den främste misstänkte och offren, säger polisen i sitt uttalande.

De tre personer som dödades i skjutningen i måndags var en 19-årig kvinna samt två män, 28 och 49 år gamla.

Den misstänkte Gokmen Tanis grep efter ett stort landsomfattande polispådrag, åtta timmar efter skjutningen.

Påverkar lokalvalet

Skjutningen kan också påverka onsdagens lokalval i Nederländerna.

Främlingsfientliga kandidater i ytterhögern har utnyttjat skjutningen i sina valkampanjer och premiärminister Mark Rutte medger att det kan påverka valresultatet.

Lokalvalet sågs före skjutningen som en omröstning om Ruttes politik men nu kan måndagens händelser underblåsa främlingsfientliga stämningar.

- Det finns ännu många frågor om motivet och polisen och åklagarna har mycket arbete framför sig. Men det råder ingen tvekan om att skjutningen hade enormt stor inverkan, konstaterade Rutte i ett tal inför parlamentet på tisdag.

Geert Wilders främlingsfientliga parti PVV har utnyttjat skjutningen i Utrecht i sin valkampanj medan andra partier lade sina på is
Bildtext Geert Wilders främlingsfientliga parti PVV har utnyttjat skjutningen i Utrecht i sin valkampanj medan andra partier lade sina kampanjer på is
Bild: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

De andra partierna lade sina kampanjer på is, men ytterhögerpartier som Geert Wilders främlingsfientliga Frihetsparti PVV, trappade genast upp sina angrepp mot regeringens invandringspolitik.

Lokalvalet är viktigt för regeringen eftersom det avgör sammansättningen av parlamentets överhus senaten, där Ruttes fyrpartiregeringen har en ytterst knapp majoritet.

Rutte har varit premiärminister i åtta år och han har meddelat att han inte tänker avgå även om regeringen skulle förlora sin majoritet i senaten.

Tanis frigavs för bara två veckor sedan

Ilskan mot myndigheterna har också vuxit efter avslöjanden om att Gokmen Tanis hade frigetts från fängelse för bara två veckor sedan.

Tanis greps år 2017, misstänkt för våldtäkt. Han frigavs i väntan på rättegång, men greps senare på nytt då han bröt mot villkoren för frigivningen.

Kvinnan som han misstänks ha våldtagit, säger att Tanis är en psykopat och inte en terrorist.

- Han är komplett galen och använder droger. Jag hade tidigare varnat polisen om honom. Han är inte en terrorist utan en psykopat, säger kvinnan i en tidningsintervju.

Tanis som frigavs på nytt för två veckor sedan, har tidigare dömts för olaga vapeninnehav och snatteri samt stöld.

Källor: AFP, Reuters

Diskussion om artikeln