Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norwegian-direktör vidkänns inte problem: "Bara få drabbas av att Boeing-plan fått flygförbud"

Från 2019
Norwegian-plan på Arlanda den 5 mars 2015.
Bild: EPA/JOHAN NILSSON

Trots ekonomiska problem hos norska flygbolaget Norwegian och trots att bolaget äger flera Boeingplan av den modell som är försatt i flygförbud, ger vice vd Tore Østby en positiv bild av Norwegians framtid.

Lågprisbolaget dras med stora skulder och gjorde ifjol en förlust. I början av året störtdök också Norwegians aktie på börsen.

Norwegian står nu inför ett hårt sparprogram, och röster har höjts huruvida flygbolaget står nära en konkurs.

Under ett besök i Finland nyligen sa vice vd Tore Østby ändå att ekonomin är stabil sedan bolaget fick finansiering på 300 miljoner euro från sina aktieägare.

Norwegians vice vd Tore Østby.
Bildtext Vice vd Tore Østby ansvarar för strategisk utveckling vid Norwegian.
Bild: Lehtikuva

Enligt Østby har Norwegian i själva verket för avsikt att bli starkare på den nordiska marknaden, där bolaget ser sig självt som den viktigaste aktören.

Också för Finlands del anser Østby att Norwegian har en bra position. Utan att ta ställning till några enskilda rutter säger han att det inte finns något akut behov av att minska verksamheten här, den kan tvärt om komma att växa.

Storlek ger muskler

Vice vd Tore Østby framhåller att Norwegian är det tredje största lågprisbolaget i Europa och att storleken ger muskler att klara svåra ekonomiska tider på egen hand.

- Vi kommer sannolikt att se fusioner mellan europeiska flygbolag. Särskilt små bolag kommer att få svårigheter. Vi har vuxit oss stora för att klara oss, säger han.

"Kapaciteten räcker trots förbjudna Boeing-plan"

Efter två flygkatastrofer med plan av en typ som också Norwegian använder, Boeing 737 Max 8, har det uppstått nya svårigheter för bolaget. Europeiska flygsäkerhetsmyndigheten har belagt plantypen med flygförbud.

För Norwegians del handlar det om 18 plan av sammanlagt 163.

Vice vd Tore Østby säger för sin del att omställningarna i bolagets flygtrafik sist och slutligen har gett få resenärer några större problem.

- Turligt nog har vi överlopps kapacitet nu när det inte är högsäsong. Vi har kunnat erbjuda största delen av resenärerna platser.

Enligt Østby har flygförbudet påverkat bara en procent av bolagets 100 000 dagliga passagerare.

Diskussion om artikeln