Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Herrjuniormatch flyttar på avgörande damfinal – Blues får inte chansen att säkra FM-titeln i sin hemmahall

Från 2019
Esbo Bluesm 2016
Bildtext Blues damer kan i veckan säkra ännu ett FM-guld. Men finalhallen var oklar in i det sista.
Bild: Suomen Jääkiekkoliitto

På torsdag kväll kan Blues damer bli finländska mästare i ishockey för 14:e gången. Men var och när den tredje finalen mot Ilves ska spelas klarnade först sent på tisdag. Och Finlands bästa damlag tvingas flytta på sig.

Efter två övertygande segrar över Ilves i helgen, 6–1 hemma följt av 5–2 borta, leder Blues finalserien med 2–0 i matcher, och har chansen att ta den avgörande segern i torsdagens hemmamöte.

Blues damer har den gångna säsongen spelat sina hemmamatcher i andrahallen i Idrottsparken i Hagalund, och laget hade hoppats få avsluta säsongen i sin hemmahall på torsdag. En hall som rymmer ungefär 500 åskådare, lämplig storlek för Bluesdamerna som lockade 420 personer till lördagens första final.

Problemet är bara att Blues A-juniorer på herrsidan använder samma hall. Det laget är samtidigt mitt uppe i sitt slutspel, och först på tisdag kväll klarnade det om Bluesjuniorerna skulle tvingas till en femte kvartsfinal i sin playoffserie mot KalPa. A-juniorerna går före damerna, och det var därför omöjligt att säga när och var den tredje damfinalen skulle spelas.

Blues A-juniorer förlorade på tisdagskvällen den fjärde kvartsfinalen mot KalPa med 3–4 efter förlängning och straffar, och behöver därför hallen i Hagalund för den femte och avgörande matchen på tisdag kväll.

Bara för Blues damlag att flytta på sig.

Esboviken ny finalhall

Ett alternativ hade varit att spela dammatchen i den stora Metroarenan med plats för 7000 på läktarna, men både hallens storlek och det faktum att arenan under delar av kvällen var bokad för annat gjorde att klubben ville undvika det alternativet.

Och nu har det klarnat att final nummer tre i stället spelas i Esbovikens ishall med nedsläpp klockan 18.30 på torsdag.

– Vi har ett positivt problem i Esbo med flera olika Blueslag som spelar slutspel samtidigt. Matchdagarna bestäms av ishockeyförbundets kalender och vi ville in i det sista hålla fast vid chansen att spela i vår bekanta hemmahall. Därför väntade vi in resultatet från kvartsfinalen i juniorligan, förklarar Emma Terho från Bluesdamerna på klubbens hemsida.

– Esboviken är ett utmärkt ställe för en viktig final. Vi vill göra allt för att skapa en framgångsrik ishockeykväll för Esboborna, både i dammatchen i Esboviken och i A-juniormatchen i Hagalund, konstaterar Terho.

"A-juniorer högre på skalan"

Inom föreningen gör man allt för att tona ner krocken. Blues Juniors verksamhetsledare Niko Merikanto understryker för nyhetsbyrån STT att det inte handlar om att sätta pojkjuniorer före damspelare.

– Blues juniorer har på alla områden ett tätt och bra samarbete med Blues damer, säger Merikanto, och också inom damlaget finns förståelse för situationen.

– A-juniorerna finns på Ishockeyförbundets skala högre än damligan. Man måste komma ihåg att bland dessa A-juniorer finns de kommande årens herrlandslagsspelare, säger Bluesdamernas lagledare Jukka Malm till STT.

Yle Sporten har sökt Bluesdamernas lagledning för en kommentar.