Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kazakstans ledare Nazerbajev avgick - eller gjorde han det?

Från 2019
Uppdaterad 20.03.2019 11:56.
Nursultan Nazarbajev 2011
Bild: AFP / Lehtikuva

Kazakstans president Nursultan Nazarbajev avgick överraskande som president - men han sitter fortfarande stadigt kvar vid makten. Det var ett politiskt spektakel som ägde rum, konstaterar en politisk analytiker.

Talmannen för Kazakstans parlament, Kassym Jomart Tokayev, svors i dag in som interimpresident. Enligt vissa analytiker är det troligt att han också väljs till president senare.

Kassym Jomart Tokayev 2011
Bildtext Kassym Jomart Tokayev 2011
Bild: AFP / Lehtikuva

Några minuter efter Tokayev hade svurits in föreslog han att Kazakstans huvudstad Astana döps om till Nursultan för att ära den avgående presidenten.

Äldsta dottern leder parlamentet

I dag kom också beskedet att Nursultan Nazarbajevs äldsta dotter Dariga Nazarbajeva efterträder Tokajev som parlamentets talman - den nästviktigaste positionen i den politiska hierarkin i Kazakstan.

"Nazarbayev försvinner inte ur bilden. Han kommer att vaka över maktskiftet under de närmaste åren", twittrar Dmitri Trenin, direktör för Carnegie Center i Moskva.

Nazarbajev är inte längre president men nog partiledare och chef för landets säkerhetsråd

Nazarbajev meddelade i går i ett tv-sänt tal till folket att han avgår som president men att han fortsätter att leda sitt parti Nur Otan (Fosterlandets ljus) och att han också fortsätter på livstid som ledare för Kazakstans inflytelserika säkerhetsråd.

Därmed sitter Nazarbajev kvar vid makten och innehar fortfarande de nyckelpositioner som inte tillåter oppositionen att göra sig hörd.

- Det var ett politiskt spektakel som ägde rum. Formellt är Nazerbajev inte längre president - men i verkligheten håller han fortfarande i rodret, säger den politiska analytikern Dosim Satpajev, till Al Jazeera.

Källor: Al Jazeera, Reuters, AP, AFP

Diskussion om artikeln