Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Juncker: Osannolikt att EU kommer att fatta något beslut om ett uppskjutande av brexit den här veckan

Från 2019
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Strobritanniens premiärminister Theresa May i Strasbourg 11.3.2019
Bildtext EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker och Storbritanniens premiärminister Theresa May i Strasbourg 11.3.2019
Bild: AFP / Lehtikuva

Det är osannolikt att EU kommer att fatta något beslut om ett uppskjutande av brexit under sitt toppmöte i Bryssel den här veckan, säger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker.

Enligt Juncker innebär det politiska tumultet i Storbritannien kring brexit att EU inte kan fatta något beslut förrän britterna själva har klarlagt hur de vill ha det.

- Så länge vi inte vet vad Storbritannien kan säga ja till så kan inget beslut fattas på vår sida heller, sade Juncker till den tyska radiostationen Deutschlandfunk i morse.

- EU har gjort mycket redan nu och har fogat sig, men kan inte nu sträcka sig längre. Det blir inga nya förhandlingar, och det blir inga nya garantier utöver de som redan har getts. Vi vill ha klarhet och Storbritannien måste ge oss tydliga besked, sade Juncker.

Juncker sade också att han inte känner till att EU skulle ha tagit emot något brev av den brittiska premiärministern Theresa May där hon ber om uppskov med brexit.

Enligt BBC:s uppgifter skulle den brittiska premiärministern Theresa May i ett brev till EU be om uppskov med brexit.

Storbritannien ska enligt de ursprungliga planerna lämna EU officiellt nästa fredag - den 29 mars. Med bara nio dagar kvar till det officiella brexitdatumet råder det ändå stor osäkerhet kring hela brexitfrågan.

Diskussion om artikeln