Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN-domstol skärpte straffet för Radovan Karadžić till livstids fängelse

Från 2019
Uppdaterad 20.03.2019 16:22.
Radovan Karadžić inför kringsförbrytartribunalen i Haag i april 2016.
Bildtext Radovan Karadžić inför kringsförbrytartribunalen i Haag i april 2016.
Bild: EPA-EFE/YVES HERMAN

FN-domare i Haag har dömt den folkmordsdömde Radovan Karadžić till livstids fängelse för brott under Bosnienkriget.

För snart tre år sedan dömdes den tidigare presidenten för den serbiska enklaven Republika Srpska till 40 års fängelse för folkmord, krigsförbrytelser, brott mot mänskligheten och en rad andra brott.

FN-domarna slog i dag fast att 40 års fängelse för Karadžić, 73, var en alltför lindrig dom. Karadžić hade överklagat den dom som föll 2016, medan åklagaren krävde att han ska dömas till livstids fängelse.

Karadžić uppvisade nästan ingen reaktion då huvuddomaren läste upp domen. Domaren sade att 40-års fängelse inte är nog med tanke på omfattningen av hans brott och den systematiska grymheten som karaktäriserar dem.

Domen för folkmord gavs för massakern i Srebrenica sommaren 1995 där närmare 8 000 muslimska pojkar och män mördades.

Minnesplatsen i Potocari, Bosnien 11.7.2016
Bildtext Minnesplatsen i Potocari i Bosnien där offren för Srebrenicamassakerna har begravts. Bilden har tagits den 11 juli 2016, på 21-årsdagen för när massakern inleddes.
Bild: EPA/FEHIM DEMIR

Inför dagens domslut hade Srebrenicaoffrens anhöriga samlats bland annat i staden Tuzla i Bosnien och Hercegovina för att följa med sändningen från domstolen. Anhöriga har samlats också utanför domstolsbyggnaden i Haag.

Munira Subašić från föreningen för Srebrenicaoffrens mammor sade inför avgörandet att föreningen vill ha en livstidsdom för Karadžić.

- Om Karadžić inte får det han förtjänar betyder det att det inte finns rättvisa i den här världen och att det är möjligt att begå brott utan att riskera att bli straffad, sade Subašić.

Både Karadžić och den förre bosnienserbiske generalen, "slaktaren från Srebrenica", Ratko Mladić, har dömts för brott i samband med Bosnienkriget.

Ratko Mladić ledde belägringen av Sarajevo och åtalades 1995 i sin frånvaro av Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien för folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser. Han greps i Serbien 26 maj 2011 och utlämnades till Krigsförbrytartribunalen i Haag.

Mladic dömdes 2017 till livstids fängelse för bland annat folkmord, etnisk rensning, mord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser.

Diskussion om artikeln