Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Theresa May ber EU om uppskov för brexit till den 30 juni

Från 2019
Uppdaterad 20.03.2019 16:30.
Brexit
Bild: AFP / Lehtikuva

Storbritanniens premiärminister Theresa May ber om brexituppskov. Hon vill skjuta upp det brittiska EU-utträdet till den 30 juni.

Det officiella utträdesdatumet är den 29 mars.

Premiärminister Theresa May har informerat parlamentets underhus om att hon ber EU skjuta upp Storbritanniens utträde ur EU till den 30 juni.

May meddelade också att hon skriftligen har gett Europeiska rådets ordförande Donald Tusk besked om att Storbritannien ber om uppskov med brexit.

Enligt Mays brev vill Storbritannien att ett avtal sluts innan landet lämnar unionen. Å andra sidan säger hon att också ett avtalslöst brexit är möjligt.

- Jag är inte redo att förlänga brexit längre än till den 30 juni, sade May i dag inför det brittiska parlamentet.

Vad säger EU?

Nu ska EU:s 27 medlemsländer fatta beslut om ett eventuellt uppskov.

Nyhetsbyrån Reuters har uppgifter från EU-kommissionen där det sägs att ett brexituppskov måste bli betydligt kortare för att undvika en kollision med EU-valet - eller betydligt längre, åtminstone till slutet av året, vilket skulle betyda att britterna tvingas rösta i EU-valet.

Tidigare i morse uttalade sig EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker i frågan. Enligt honom är det osannolikt att EU kommer att fatta något beslut om ett uppskjutande av brexit under sitt toppmöte i Bryssel den här veckan.

Enligt nyhetsbyrån AP har en EU-tjänsteman sagt att Juncker per telefon har meddelat premiärminister May att uppskjutandet av brexit måste ske före den 23 maj - det vill säga strax före valet av nya ledamöter till EU-parlamentet.

Redo för brexit - Långtradare i Rotterdam 19.3.2019
Bildtext Redo för brexit - Långtradare i Rotterdam 19.3.2019
Bild: EPA-EFE/ROBIN UTRECHT

Närmare tre år efter att Storbritannien röstade om att lämna EU och nio dagar före det formella utträdet håller alltså de brittiska politikerna fortfarande på med argumentering kring hur, när och till och med om världens femte största ekonomi ska lämna en union som landet trädde in i 1973.

Källor: BBC, Reuters, AP

Artikeln uppdaterades kl. 16.20 med uppgifter om Juncker

Diskussion om artikeln