Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“Mina kroppskomplex är på hyllan tillsvidare” - den nyskrivna musikalen Body Positive ifrågasätter de rådande skönhetsidealen

Från 2019
Uppdaterad 25.04.2019 14:32.
Korister i Emma Salokoski Voices
Bildtext Emma Salokoski (i nedre raden längst till höger) har tillsammans med sin kör Emma Salokoski Voices skrivit och komponerat musikalen Body Positive!
Bild: Katariina Salmi

Body Positive är en musikal eller musikdriven dramakomedi om kroppspositivitet där medlemmarna i kören Emma Salokoski Voices rannsakar, framför allt sitt eget förhållande till kroppen.

Föreställningen problematiserar rådande skönhetsideal och -normer. Man dryftar känslor kring skam, att acceptera sin kropp och duga som man är. Men man ger också utrymme för de negativa tankarna; varför ska jag tycka om min kropp och vara vacker? Och måste jag vara så positiv hela tiden?

Det är musikern, vokalisten och låtskrivaren Emma Salokoskis egen kör Emma Salokoski Voices som står bakom verket, som de själva också framför.

Idén till musikalen kläckte Emma under en i raden påfrestande joggingturer. Det finns väldigt mycket press på både kvinnor och män när det kommer till utseende, inte minst på grund av den visuella och kommersiella kultur vi lever i, förklarar Emma.

- Det hjälper inte att man är rationell och har bra värderingar och tänker; varför skulle jag bry mig? när det finns undermedvetna drifter, rädslor eller neuroser som styr våra tankar.

Emma Salokoski
Bildtext Emma Salokoski har fått jobba en hel del med sina egna kroppsnojor i samband med musikalprojektet Body Positive.
Bild: Nina Sederlöf

Utmanande process

Processen kring Body Positive har varit både lärorik och utmanande för hela ensemblen, inte minst för att var och en har varit tvungen att lägga sig i blöt till 100 procent, berättar koristen Kati Mäkelä-Niemi, som själv skrivit en hel del material till musikalen.

- Vi har varit tvungna att blotta vår egen sårbarhet och våra egna rädslor. Vi har närmat oss temat kroppspositivitet via oss själva och våra egna erfarenheter, beskriver hon.

De personliga texterna har gruppen delvis arbetat fram under intensiva sessioner med skådespelaren, regissören och gestaltterapeuten Marcus Groth, som också regisserar Body Positive.

Gestaltterapi handlar i all sin korthet om att vara äkta och närvarande, om att leva i nuet med kontakt till sin omvärld och sina innersta känslor och behov, berättar Emma Salokoski.

- Vi har övat oss i att blotta personliga saker om oss själva utan att vara rädda för skammen det kan medföra. Till en början var det väldigt utmanande. Men efter ett tag började det hända saker i gruppen. Folk började blomma ut och producera material som aldrig förr. Jag var helt förbryllad av all skapariver.

Anne Carlsson och Kati Mäkelä-Niemi medverkar i musikalen Body Positive!
Bildtext Anne Carlsson och Kati Mäkelä-Niemi medverkar i musikalen Body Positive.
Bild: Nina Sederlöf

Det har varit roligt att se att många i gruppen som haft kroppskomplex av olika slag, plötsligt inte har dem längre

― Kati Mäkelä-Niemi

Viktigt med humor

Tematiken som behandlas i Body Positive är mångfacetterad. Det finns både djup och allvar, men framför allt mycket humor.

- Vi rör oss från den ena ytterligheten till den andra. Vi bjuder på allt mellan sorgliga och känsliga visor till komiska up tempo-låtar, berättar Anne Carlsson som också medverkar i kören.

Emma Salokoski understryker att Body Positive inte är ute efter att erbjuda några svar kring vad som är rätt eller fel, hälsosamt eller sunt. Det finns inga absoluta sanningar.

- Däremot vill vi väcka tankar och visa att också vi kämpar med frågor kring utseende, könsroller och den åldrande kroppen.

Kärleken till kroppen har ökat

Det som både Emma, Kati och Anne är rörande överens om, är att det intensiva och stundvis terapeutiska arbetet med musikalen även har inverkat på deras egen kroppssyn.

- Det har varit roligt att se att många i gruppen som haft kroppskomplex av olika slag, plötsligt inte har dem längre. Kärleken till olika sorters kroppar har ökat, menar Kati.

- Ironiskt nog har jag inte tänkt på kroppskomplex på en lång tid, jag har helt och hållet glömt bort mina egna. De kommer nog tillbaka när projektet är över, men de är på hyllan tillsvidare, skrattar Emma.

Body Positive med Emma Salokoski Voices har premiär på fredagen (22.3) och visas på Musiikkiteatteri Kapsäkki i Helsingfors. Musikalen framförs på tre språk; finska, svenska och engelska.

Emma Salokoski Voices gör musikal om kroppskomplex

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln