Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snabbare och smidigare vård – nu får Österbotten fler sjukskötare som skriver ut recept

Från 2019
Uppdaterad 21.03.2019 07:08.
Tre kvinnor står och ser in i kameran.
Bildtext Ann-Katrin Svens och Caroline Lindgård är glada och stolta över att ha slutfört sina studier. Emellan dem står Gunilla Jusslin, ledande skötare inom Korsholms hälsovårdsförvaltning.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

På dagarna har de jobbat som vanligt. På lediga dagar, kvällar, nätter och under semestern har de studerat. På onsdagen kunde de fira att 1,5 år av hårt slit är över. Österbotten har fått nästan 30 sjukskötare med förskrivningsrätt.

Aulan inne på Campus Alere fylls av glatt sorl och klirr från kaffekoppar. Här på Brändö i Vasa ligger Yrkeshögskolan Novias och Vasa yrkeshögskolas utbildningar inom social- och hälsovård. Tårtan står framdukad för att fira att en första grupp vårdare med behörighet att förskriva läkemedel får sina intyg.

- Vi är så stolta, säger Caroline Lindgård.

Lindgård är en av de 16 svenskspråkiga sjukskötare som startade utbildningen i januari 2018 samtidigt som en grupp med 13 finskspråkiga studerande, alla med flerårig arbetserfarenhet från fältet.

Utbildningen har varit krävande konstaterar Lindgård tillsammans med studiekamraten Ann-Katrin Svens.

- Därför känns det riktigt härligt att vara i mål, säger Svens.

Novias och VAMK:s gemensamma campus på Brändö i Vasa.
Bildtext Campus Alere på Brändö
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Tog nätterna till hjälp

Studiehelheten, som har omfattat 45 studiepoäng, har sjukskötarna klarat av vid sidan av sina jobb. Såväl Lindgård som Svens konstaterar att de ibland fick ta nätterna till hjälp för att hinna med allt.

- Det blev att studera på semestern, på lediga dagar, kvällar efter jobbet och ibland på nätterna, säger Svens.

- Familjen har nog lidit, liksom hus och hem, säger Lindgård.

Särskilt farmakologin krävde intensivt pluggande menar de två. Den studiehelheten läste de studerande som distansstudier via Kuopio universitet, helt och hållet på finska.

- Det handlar ju om mediciner och deras verkan i kroppen och eventuella biverkningar. Det är samma kurser som läkarna läser, säger Lindgård.

Antibiotika.
Bildtext Genom sin specialkompetens kommer sjukskötarna bland annat att kunna skriva ut antibiotika. Då följer man samma föreskrifter och dagsaktuella rekommendationer som läkare gör. Sjukskötarnas förskrivningsrätt är ändå begränsad, det finns många läkemedel de inte har rätt att skriva ut.
Bild: YLE/Jessica Edén

De knappt 30 studerande antogs till utbildningen efter en noggrann urvalsprocess. Samtliga klarade utbildningen.

Såväl Lindgård som Svens konstaterar att de trots den höga kravnivån idag är väldigt nöjda att de tagit sig igenom utbildningen.

De intyg som detta ger dem innebär att de kan ansöka om erhållen specialkompetens hos Valvira, eller Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården. Kompetensen kommer naturligtvis att synas även i lönekuvertet.

- Det är något som sporrar, det kan man inte sticka under stol med, säger Svens.

Patienten i fokus

Vasa sjukvårdsdistrikt har fungerat som beställare och bekostat utbildningen, eftersom det finns ett stort behov på fältet av de sjukskötare som nu erhållit behörighet att förskriva läkemedel, exempelvis på distriktets hälsovårdscentraler och vid samjouren.

Ann-Katrin Svens och Caroline Lindgård är medvetna om att de är efterfrågade, inte minst av patienterna.

- Patienterna står absolut i fokus här, vi kan bidra till att de slipper långa väntetider, säger Svens.

Rätt långt handlar det om vården av patienter med kroniska sjukdomar, såsom diabetes, astma eller olika hjärt- och kärlsjukdomar. Dessa patienter kan snabbt få sitt hälsotillstånd kontrollerat av sjukskötaren, som samtidigt förnyar recept på läkemedel som redan ingår i patientens vårdplan.

Det som sjukskötarna sysslar med är samma grundarbete som också är läkarens. Under utbildningen har de även fått lära sig klinisk undersökning, provtagning och analys av provresultat.

- Samtidigt har vi läkarna bakom oss. Är vi osäkra på något så konsulterar vi med läkaren, vi står inte ensamma, säger Lindgård.

Inom Vasa sjukvårdsdistrikt gläds man åt sjukskötarnas utökade kompetens.

- Nu kommer det att finnas mer tid för läkarna att träffa nya patienter eller ta emot svårare fall, säger Arja Tuomaala som är chefsöverskötare vid Vasa sjukvårdsdistrikt.

Ny utbildningsrond på väg

Tuomaala är övertygad om att den här typen av mångprofessionalitet i vården kommer att spara både tid och pengar.

Gunilla Jusslin, som är ledande skötare inom Korsholms hälsovårdsförvaltning, håller med.

- Vi ska hoppas att det här blir en inbesparing. En bra vårdplan som följs upp regelbundet av sjukskötare kan förhindra många komplikationer för patienten. Det är guld värt, säger Jusslin.

Två kvinnor står tillsammans och tittar in i kameran.
Bildtext Mångprofessionalitet i vården sparar både tid och pengar, säger Arja Tuomaala chefsöverskötare vid Vasa sjukvårdsdistrikt. Tillsammans med Gunilla Jusslin ger hon högsta betyg till utbildningen.
Bild: Yle/Moa Mattfolk

Jusslin har hjälp till att lotsa några sjukskötare från det egna vårdområdet genom studierna. Det har krävt att man pusslat lite med arbetspasslistorna för att vårdarna ska kunna fixa både jobb och studier. Det har det definitivt varit värt, anser Jusslin.

- De har varit enormt duktiga. Och deras kunnande har ökat enormt, det kommer att vara till stor glädje för våra patienter.

Härnäst kommer sjukvårdsdistriktet att utvärdera hur stort behovet är av ytterligare sjukskötare med förskrivningsrätt, men varje hälsovårdscentral har behov av minst en sådan sjukskötare och samjouren slukar fler än så.

Därför är en ny utbildningsrond redan på väg. Ansökningstiden pågår fram till 18 april.

- Jag ger Novia och VAMK högsta betyg för den här utbildningen. Vi hoppas på många duktiga sökande, säger Arja Tuomaala.