Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Brexit: Storbritannien kommer inte att lämna EU den 29 mars - enligt Theresa Mays senaste uttalande

Från 2019
Uppdaterad 20.03.2019 23:08.
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk på Malta den 31 mars 2017.
Bild: EPA / DOMENIC AQUILINA

Premiärminister Theresa May meddelar i ett uttalande på onsdag kväll att Storbritannien inte kommer att lämna EU den 29 mars.

Hon meddelar även att det nu är upp till det brittiska underhuset att avgöra och hoppas därför att det kan godkänna hennes avtal med EU.

Att skjuta upp brexit längre än 30 juni är May inte beredd att göra. Hon vill inte heller ha en till folkomröstning, rapporterar Reuters.

Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade under onsdag eftermiddag att han tror att en kort förlängning av brexit kan vara möjlig - förutsatt att parlamentet godkänner Mays avtal.

Tusk har konsulterat de 27 EU-ledarna och baserar sin bedömning på det. Det här framkom i ett kort uttalande på en presskonferens under eftermiddagen.

Storbritannien är enligt EU-kommissionen tvunget att delta i valet till EU-parlamentet, ifall de skjuter fram utträdet till den 30 juni, rapporterar BBC.

Det brittiska underhuset har förkastat Mays utträdesavtal två gånger. Underhusets talman John Bercow godkände inte Mays begäran om en tredje omröstning.

Källa: Reuters

Brexit

Theresa May ber EU om uppskov för brexit till den 30 juni

Det officiella utträdesdatumet är den 29 mars.

Artikeln uppdaterades 23:02 med information om Mays senaste uttalande.

Diskussion om artikeln