Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

EU-ländernas tålamod prövas inför toppmöte som domineras av brexit - villkorslös förlängning kommer knappast på fråga

Från 2019
Storbritanniens premiärminister Theresa May framför en EU:s och Storbritanniens flaggor
Bild: EPA/EFE-JULIEN WARNAND

Brexit dominerar toppmötet för EU:s stats- och regeringschefer som inleds i dag. Den stora frågan är om Storbritanniens premiärminister Theresa May får gehör för sitt vädjan om att skjuta fram brexit.

Sedan britterna röstade om att lämna EU har regeringen haft 1 000 dagar på sig att komma tillrätta med hur man tänker sig att brexit ska gå till.

Men när en vecka återstår till det planerade datumet för Storbritanniens utträde så är parlamentet i London precis lika splittrat som man varit under hela processens gång.

May efterlyser tre månaders förlängning

I går kom premiärminister Theresa May med en formell vädjan till EU om att förlänga Storbritanniens medlemskap till den 30 juni.

I dag har de övriga EU-ledarna möjlighet att ta ställning till hur man ser på förutsättningarn att skjuta fram brexit.

Förväntningen är att de övriga länderna kommer att godkänna en förlängning av britternas medlemskap.

Men det är möjligt att man föreslår en förlängning till den 23 maj då EU valet äger rum - inte den 30 juni som May hoppas på.

EU ställer krav på Storbritannien

En villkorslös förlängning lär knappast heller bli aktuell. Europeiska rådets ordförande Donald Tusk sade igår att brexit endast kan skjutas fram om underhuset godkänner utträdesavtalet med EU.

Nu riktas allt ljud på de övriga 27 medlemsländerna som måste fatta ett enhälligt beslut för att en förlängning av Storbritanniens medlemskap kan bli verklighet.

Motståndet från ett enskilt land räcker med andra ord för att sätta Storbritannien på en kurs mot ett avtalslöst brexit den 29 mars.

Brexit överskuggar EU:s framtidsarbete

Brexithärvan överskuggar de övriga frågor som stats- och regeringscheferna kommer att diskutera på torsdag och fredag.

På agendan finns bland annat de relationerna mellan EU och Kina, EU:s långsiktiga åtgärder för att minska koldioxidutsläppen och kampen mot valpåverkan och desinformation.

Frustrationen över att EU:s eget framtidsarbete hamnat i skymundan på grund av brexit börjar vara allt mer påtaglig i Bryssel.