Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya Zeeland bannlyser halvautomatiska vapen efter masskjutningen i Christchurch

Från 2019
Uppdaterad 21.03.2019 15:34.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern talar i parlamentet.
Bildtext Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern sade att de nya vapenlagarna kommer att antas senast den 14 april
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Nya Zeeland bannlyser alla halvautomatiska vapen efter masskjutningen förra veckan.

Premiärminister Jacinda Ardern meddelade på onsdagen att de nya lagarna som regeringen tänker driva igenom, förbjuder både stormgevär och halvautomatiska vapen som kan användas för militära syften.

- Den 15 mars förändrade vår historia för evigt. Nu förändras även våra lagar, sade Ardern då hon informerade om regeringens lagförslag.

- Alla sådana halvautomatiska vapen som användes under terroristattacken den 15 mars kommer att förbjudas.

- Förra veckans händelser har fått oss att tänka om

― Darren Jacobs, Hunting&Fishing New Zealand

Ardern meddelade förra veckan att vapenlagarna skulle skärpas efter att en australisk högerextremist sköt ihjäl 50 muslimer i två moskéer i Christchurch. Mannen använde bland annat ett gevär av typen AR-15, som också har använts i flera andra masskjutningar genom åren.

Det nya lagpaketet som antas i sin helhet senast den 11 april, innebär också att sådana vapendelar som kan användas för att bygga ett halvautomatiskt vapen förbjuds. Även magasinens storlek kommer att begränsas.

Tar modell av Australien

Ardern lade också fram regeringens ambitiösa plan på hur man skall köpa tillbaka halvautomatiska vapen så som Australien redan har gjort. Hon sade att vapenlagarna kommer att medföra strikta undantag för bönder och jägare, i likhet med de lagar som Australien har antagit.

Australien bannlyste alla halvautomatiska vapen efter masskjutningen i Porth Arthur år 1996, då 35 personer dödades

- Jag är starkt övertygad om att en överväldigande majoritet av legitima vapenägare i Nya Zeeland kommer att förstå att det här tjänar nationens intressen, sade Ardern.

Reaktionerna var överlag positiva och flera personer som överlevde masskjutningen gladde sig över regeringens snabba beslut.

- Det här är en bra sak, varför skulle vi behöva sådana vapen i våra hem, undrade den 54-årige Kawthal Abulaban som kom undan med livet i behåll, då han besökte Al Noor moskén i Christchurch i fredags.

Sörjande ber under begravningen av Haji Mohammed Daoud Nabi som dödades i masskjutningen i Christchurch
Bildtext Sörjande ber under begravningen av Haji Mohammed Daoud Nabi som dödades i masskjutningen i Christchurch
Bild: EPA-EFE/MICK TSIKAS

Landets största lantbrukarförbund med tusentals medlemmar har också godkänt regeringens lagförslag.

- Det här är inte populärt bland en del av våra medlemmar, men efter en veckas intensiv debatt och noggrant övervägande tror vi att det här är den enda praktiska lösningen, säger lantbrukarförbundets talesman Miles Anderson.

Det finns mellan 1,2 till 1,5 miljoner skjutvapen i Nya Zeeland, som har mindre än 5 miljoner invånare. Minimiåldern för köp av vanliga vapen är 16 år och 18 år för köp av halvautomatiska vapen.

En av landets största vapenförsäljare, Hunting&Fishing New Zealand, stöder också regeringens lagförslag.

- Förra veckans händelser har fått oss att tänka om. Även om vi har sålt ett litet antal sådana vapen, så har sådana vapen för krigföring ingen plats i våra affärer...eller i vårt land, säger företagets vd Darren Jacobs. Han försäkrade samtidigt att hans bolag inte längre kommer att ha halvautomatiska vapen i sina lager.

Moské i Nya Zeeland.
Bildtext Nya Zeelands moskéer kommer att öppnas för fredagsbönen
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Offren begravs den här veckan

Samtidigt har man börjat begrava masskjutningens offer.

Offrens sörjande familjer har väntat på besked om när de får sina begrava sina anhöriga. Polisen säger att man nu formellt har identifierat 21 av de 50 dödsoffren, som har överlåtits till sina familjer.

Regeringen meddelade samtidigt att landets moskéer kommer att öppnas för den kommande fredagsbönen, inklusive de två moskéer som massmördaren angrep den 15 mars.

Begravningarna började på tisdagen och hundratals muslimer och icke-muslimer har deltagit i varje begravning som har hållits och till och med ett motorcykelgäng deltog i en av begravningarna.

Källor: Reuters, AP

10:32 Den här artikeln är uppdaterad med en ny bild på en moské i Nya Zeeland. I den förra versionen visades en bild av en moské i Bangladesh.

Diskussion om artikeln