Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FBI deltar i brottsutredning om Boeing i USA

Från 2019
Förarkabinen i flygplanstypen Boeing 737 Max 8.
Bildtext Förarkabinen i Boeing 737 Max 8.
Bild: AOP / Trevor Mogg

Två flygolyckor med samma flygplansmodell har krävt nästan 350 människoliv.

Tillsammans med USAs justitiedepartement deltar den amerikanska federala polisen FBI i en brottsutredning om flygplanstypen Boeing 737 Max, skriver The Seattle Times.

Brottsutredningarna kom igång redan förra hösten då ett passagerarplan som tillhörde det indonesiska flygbolaget Lion Air störtade.

I början av mars störtade Ethiopian Airlines passagerarplan av modellen Boeing 737 Max 8. I olyckan dog 157 personer. Ett flygplan av samma typ störtade i Indonesien i oktober förra året. I den olyckan omkom 189 personer.

Enligt källor till CNN har man i brottsutredningen undersökt Boeings principer för säkerhet och certifiering samt marknadsföringen av flygplanet. Även piloternas instruktionsböcker har varit föremål för undersökningen.

Det är inte ännu klart vilken paragraf i brottslagen som man kommer hitta i brottsundersökningen.

Plantypen Boeing 737 Max 8 har på grund av de senaste olyckorna fått flygförbud i bland annat Europa och USA.

Lion Airs piloter kollade instruktionsboken före planet störtade

Nyhetsbyrån Reuters berättade i onsdags att piloterna på Lion Airs olycksplan letade i guideboken efter orsaken till att planet lutade. Enligt ljudupptagningar från förarkabinen lutade flygplanet nedåt, vilket var i strid med piloternas order. Då kaptenen försökte få planet att luta uppåt vände datorn nosen nedåt och meddeladet att planet har överstegring.

Överstegring innebär att luftströmmarna kring en flygplansvinge inte följer dess ovansida utan släpper den då vinkeln mot strömningen överskrider ett visst värde. Detta kan innebära att vingen förlorar sin lyftkraft.

Tretton minuter efter att Lion Airs plan 610 lyfte från Jakartas flygplats störtade planet. Flygplanet var inte äldre än tre månader.

Dagen innan olyckan hade en ledig pilot, som satt i kabinen, räddat planet från att störta ned till marken, skriver Bloomberg. Den ledige piloten hade kunnat identifiera problemet och gett rådet till de piloter som jobbade då att stänga av systemet.

Nästa dag, med samma flygplan, stötte besättningen på samma problem. Ganska snart störtdök planet mot Javasjön.

Man har hittat några tydliga överensstämmelser mellan de två olyckorna med Lion Air och Ethiopian Airlines. Boeing har inte velat ge kommentarer om den pågående utredningen till Reuters.

Artikeln är en översättning och bearbetning av "FBI mukaan Boeingin rikostutkimuksiin Yhdysvalloissa – Lion Airin lentäjät selasivat ohjekirjaa koneen syöksyessä"

Diskussion om artikeln