Allt fler fulla finländare tar livet av varandra - under det senaste året har antalet dödsfall ökat kraftigt
Alkoholrelaterade dödsfall ökade kraftigt ifjol, speciellt bland män. I fyllan gör man upp med varandra och tar till kökskniven, med förödande konsekvenser.
Allt fler finländare förolyckas i fyllebråk, och det här gäller speciellt män. Om man jämför åren 2017 och 2018 så har antalet dödsfall där alkohol varit inblandad ökat med 25-30 procent. Det här kommer fram i förhandsuppgifter från Institutet för kriminologi och rättspolitik Krimo.
Antalet dödsfall bland kvinnor sjönk en aning, medan dödligheten bland männen nästan fördubblades.
- Ökningen är svindlande, över 20 fler döda än året innan. I brottsstatistiken innebär det en ökning på över 30 procent, säger universitetsforskare Martti Lehti från Krimo.
Enligt Lehti kan ökningen inte ses som en normal årlig fluktuation.
91 dog i alkoholrelaterat våld
Antalet brott mot liv där alkohol var inblandad var i fjol 91, medan det året innan var 67. Enligt forskare Martti Lehti kan fjolårets siffror fortfarande justeras i och med att statistiken inte ännu är helt klar.
Förutom att antalet dödsfall ökat har våldet också blivit vanligare.
Antalet brott mot liv har under en längre tid sjunkit, och orsaken till att dödsfallen nu snabbt ökar är höjt i dunkel.
Då alkoholrelaterat våld ökar såpass kraftigt och alkoholen samtidigt blivit mer tillgänglig, bör man fråga sig om det finns ett samband.
Alkoholkonsumtionen steg med endast 0,6 procent ifjol. I början av år 2018 gjorde också starkölen och andra drycker med en alkoholhalt på upp till 5,5 procent intåg i mataffärerna.
- Även om den totala alkoholkonsumtionen har ökat måttfullt kan det hända att konsumtionen stigit mer i sådana grupper där risken för våld är högre, säger Lehti.
Men han anser ändå att brotten och orsakerna bakom dem bör undersökas mer noggrant innan man kan dra några slutsatser.
Dessutom är det för tidigt att säga ifall ökningen av brott mot liv av någon anledning är bestående.
Då alkoholen blir mer tillgänglig ökar brotten
Sambandet mellan alkoholtillgängligheten och antalet brott mot liv får stöd av en undersökning som publicerades av Krimo ifjol.
I undersökningen kartlades förändringarna i alkoholkonsumtionen och dödsfallen från början av 1800-talet till början av 2000-talet.
Resultatet visade att då den totala alkoholkonsumtionen stiger ökar alltid antalet dödsfall.
De alkoholrelaterade dödsfallen steg också kraftigt till exempel år 2004 då alkoholskatten sjönk. Då ökade alkoholkonsumtionen med 10 procent.
Då mellanölen introducerades i mataffärerna år 1969, ökade alkoholkonsumtionen med 40 procent.
Då alkoholkonsumtionen ökar, dricker alla alkoholkonsumenter generellt mera. Men för en storkonsument kan redan en liten ökning vara dramatisk.
- Det blir droppen som får bägaren att rinna över. Även om ökningen är liten är den oroväckande, speciellt för en storkonsument. Många storkonsumenter är beroende av alkohol och då tillgängligheten ökar märkbart går en allt större del av inkomsterna till alkohol, förklarar Olavi Kaukonen som är verksamhetsledare på A-klinikstiftelsen
Alkoholkonsumtionen i Finland är väldigt koncentrerad. Tio procent av befolkningen, alltså kring en halv miljon, dricker hälften av all alkohol som konsumeras.
- Brotten mot liv koncentreras till en grupp som består av ett tiotal tusen personer som har det sämre ställt och saknar framtidsutsikter, säger Kaukonen.
Han anser att man inte uppmärksammat dessa personer under de senaste åren, även om social- och hälsovårdsreformen varit på tapeten.
Vi behöver gränser
Olavi Kaukonen kritiserar alkoholpolitiken som gör alkoholen mer tillgänglig.
-När individens eget ansvar gällande alkoholdrickande ökar, betyder det att allt fler personer får det sämre ställt.
Alkoholen är inte en rättvis bödel. Enligt Kaukonen dör en låginkomsttagare mer sannolikt i alkoholrelaterade sjukdomar än en höginkomsttagare, fastän bägge skulle dricka lika mycket.
Det skulle heller inte vara svårt att bryta den våldsamma finska dryckeskulturen, enligt Kaukonen.
– Genom att göra det enklare att få vård och att satsa mer på förebyggande arbete skulle man komma långt.
Fyllegrälen sker mellan finländare
Krimos utredning visar att både gärningsmannen och offret vid våldsdåd oftast har en alkoholhalt i blodet på ungefär 2 promille.
- Det är frågan om dåd av infödda finska män som riktas mot infödda finska män, säger Martti Lehti från Krimo.
De typiska gärningsmännen är medelålders män som är utanför arbetslivet. I fyllan gör man upp med varandra och tar till kökskniven, med förödande konsekvenser.
Artikeln är en översättning och bearbetning av Humalassa tehdyt puukotukset ovat rajussa kasvussa – Tutkija: "Ei mene normaalin vaihtelun piikkiin".