Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Svenska Yle live: Se hur det nya konstmuseet i Ekenäs ser ut

Från 2019
Uppdaterad 22.03.2019 06:40.
teckning av modern byggnad bredvid äldre stuga
Bildtext Det nya museet byggs vid Gustav Wasas gata i Ekenäs.
Bild: JKMM Architects

Det är bidrag nummer 5, Kronan, som vann arkitekttävlingen för det nya konstmuseet i Raseborg

Arkitekt Asmo Jaaksi från JKMM Architects är glad över att hans bidrag tog hem segern.

- Det här var ett drömjobb för en arkitekt. Att få rita en offentlig byggnad som den här, ett konstmuseum, och dessutom i Ekenäs som är en av de vackraste platserna i Finland.

Han säger att visionen kanske inte var helt klar direkt men nog målsättningarna och det man ville uppnå, inom vissa givna ramar.

man vid vägg med affischer
Bildtext Arkitekt Asmo Jaaksi
Bild: Yle / Monica Slotte

- Platsen är mycket utmanande att bygga på, det är en trång hörntomt men samtidigt den rätta för ändamålet. Det gällde också att tänka på hur man får byggnaden att smälta in med den omgivande bebyggelsen samtidigt som det helt klart är fråga om ny och modern arkitektur som måste väcka intresse, förklarar han.

teckning av interiör från en modern byggnad
Bildtext Museet ska byggas som en fristående byggnad i betong och trä.
Bild: JKMM Architects

- Det centrala med den här byggnaden är att vi plockar upp samma känsla som finns i de äldre omgivande trähusen, som om man tagit isär ett och satt ihop det på ett nytt sätt, förklarar Asmo Jaaksi.

Han drar en parallell till sin senaste skapelse som är konstmuseet Amos Rex i Helsingfors. Skalan är givetvis helt olika men båda byggnaderna finns mitt i täta centrumkvarter och används på liknande sätt.

- Det är mera än bara ett konstmuseum. Byggnaden ska också fungera som en mötesplats för olika människor och aktiviteter, där man kan träffas och uppleva intressanta saker. Samma tema går igen i båda projekten.

- Dagens konstmuseum är en öppnare plats än förr. Det är fråga om citykultur, man kommer inte dit bara för att se konst.

Svenska Yle live: Ekenäs nya konstmuseum avslöjas - se hur vinnarbidraget ser ut - Spela upp på Arenan

Vinnaren utsågs på torsdag förmiddag (21.3). Sex bidrag var med i tävlingen som ordnas av Albert de la Chapelles konststiftelse.

Det nya museet byggs bredvid Ekenäs museicentrum EKTA och Galleri Elverket.

Albert de la Chapelles konststiftelse bekostar en nybyggnad i anslutning till nuvarande museicentret i Ekenäs. När byggnaden är klar överlåts den till Raseborgs stad.

Artikeln uppdaterades när vinnaren hade utsetts samt senare samma dag med kommentarer av arkitekten.
Fredag 22.3 klockan 06.40 korrigerades arkitektens efternamn.

Diskussion om artikeln