Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stockmanns nya styrelseordförande: Vi har ett bra team, vi måste bli mer målmedvetna

Från 2019
Stockmann i Helsingfors
Bild: Yle/Carolina Husu

Stockmanns nya styrelseordförande Lauri Ratia anser att det behövs mer målmedvetenhet i arbetet för att göra varuhusgruppen framgångsrik igen. Ratia valdes till ny styrelseordförande vid Stockmanns bolagsstämma på torsdagen.

- Man måste vara mycket mer målmedveten och så ska man ha ett bra team. Det har vi i Stockmann, det gäller nu att jobba intensivt ihop och hitta de rätta lösningarna, säger Ratia i en intervju för Svenska Yle.

Lauri Raia, Terrafames styrelseordförande
Bild: Yle

Ratia tar över efter Jukka Hienonen, som tidigare haft flera olika chefs- och direktörsuppdrag vid Stockmann, Finnair och byggbolaget SRV.

- Stockmann har fortfarande potential och ett starkt varumärkesvärde, sade Hienonen i sitt anförande inför stämman.

Också Ratia har en lång karriär inom näringslivet bakom sig. Han är bland annat styrelseordförande i det statliga gruvbolaget Terrafame, som övertog Talvivaara-gruvan i Sotkamo efter att den tidigare ägaren gjort konkurs.

Nya representanter för storägarna

Förutom Jukka Hienonen är det två andra styrelseprofiler som tackar för sig: Michael Rosenlew och Kaj-Gustaf Bergh, tidigare vd för Konstsamfundet. Bergh efterträds i styrelsen av Konstsamfundets nye vd Stefan Björkman.

Stefan Björkman tillträder som Konstsamfundets vd hösten 2018.
Bild: Konstsamfundet/Jani Laukkanen

Konstsamfundet är Stockmanns överlägset största ägare med omkring 26 procent av aktierna. Andelen växte ytterligare i och med att Stiftelsen för Åbo Akademi sålde hela sitt Stockmann-innehav till Konstsamfundet i december i fjol.

Den tredje nykomlingen i styrelsen är Peter Therman, vice styrelseordförande i placeringsbolaget Hartwall Capital. Bolaget ägs av familjerna Therman, Hartwall och Tallqvist och är Stockmanns näst största ägare, med drygt 11 procent av aktierna.

Räddningsplan på lut?

En sak är säker: Om Stockmanns storägare har en egen räddningsplan på lut, är det hög tid att verkställa den. Stockmann har flera svåra år bakom sig, aktiekursen har rasat och utdelningen till aktieägarna har uteblivit.

Bolagsstämman var avklarad på en dryg timme. Bara ett par aktieägare hade frågor eller kommentarer till ledningen, men någon diskussion uppstod inte.

- Det var lite uppgiven stämning, men det är bra att Ratia nu tar över, sade en av deltagarna efteråt.

Stockmann
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Lauri Ratia vill tillsvidare inte säga något om eventuella räddningsplaner. Stockmann har redan ett nytt sparprogram på gång: kostnaderna ska minska med 20 miljoner euro på årsnivå.

- Vi fortsätter med det, sedan får vi se vilka andra åtgärder vi måste vidta. Som framgår av resultatet för 2018 finns det mycket kvar att göra, säger Ratia.

Har du själv något favoritvaruhus som kunde fungera som förebild för Stockmann?

- När man åker till London så tänker man naturligtvis på Harrod's och Selfridge's, två fina varuhus som gör bra resultat. Men London är London och Helsingfors är Helsingfors, skrattar han.

Diskussion om artikeln