Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Omvärlden uppskattar Nya Zeelands karismatiska premiärminister Jacinda Ardern - “Jacindamania” fick igen en ny dimension

Från 2019
Uppdaterad 22.03.2019 10:07.
Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern  träffar medlemmar i det muslimska samfundet efter moskéskjutningen i Christchurch
Bildtext Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern träffar medlemmar i det muslimska samfundet efter moskéskjutningen i Christchurch
Bild: EPA-EFE/BORIS JANCIC AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern är ung, progressiv och populistisk.

Hon är en antites till högerinriktade mäktiga män som USA:s Donald Trump, Ungerns Viktor Orban och Indiens Narendra Modi - män vars retorik ofta består av intolerans och fientlighet mot invandring och muslimer.

Jacinda Ardern arbetar för ett inkluderande samhälle där det råder jämställdhet. Hon kritiserar marknadsekonomin och efterlyser bättre framstegsindikatorer än bruttonationalprodukt (BNP).

Den 38-åriga premiärministern har också figurerat på ett glamoröst foto i Vogue, och hon har uppträtt i sena amerikanska tv-shower. Hon använder sig av Instagram där hon berättar om vad hon tänker på och vad hon sysslar med.

Hon är en seriös progressiv politiker, och hennes popularitet rubbas inte av hennes kändisstatus. Gallupar visar att hon är en uppskattad ledare trots att det finns blandade åsikter om hennes politik.

Vägrade tala om familjeplanering

Under sin valkampanj vägrade hon att svara på frågor om ett eventuellt föräldraskap och hänvisade till att en graviditet inte ska påverka en kvinnas karriär.

- Kvinnor får själv bestämma när de vill skaffa barn och det borde inte avgöra om de går miste om en jobbmöjlighet eller inte.

Jacinda Ardern tillträdde som premiärminister i oktober 2017.

Hon har en stor beundrarskara, och “Jacindamania” har redan blivit ett begrepp

Jacinda Ardern födde barn samtidigt som hon var premiärminister, och då hon tog med sig sin tre månader gamla dotter till FN:s generalförsamling i fjol blev det ett slags prejudikat som gav henne ytterligare glans i många människors ögon.

Hon ses som en global feministisk ikon. Det finns till och med en term för hennes ryktbarhet: “Jacindamania”.

Skärmdump på Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern och hennes nyfödda barn.
Bildtext Jacinda Ardern är en av få kvinnliga politiker som har fött barn och samtidigt suttit på en hög politisk post. Hon informerade om förlossningen via en Instagrambild där hon hälsar den lilla flickan välkommen
Bild: Skärmdump/Instagram

Hennes mål är att prioritera olika slags samhällsaspekter - och inte framföra enbart ekonomiska argument - för att få välmåendet i landet att växa.

För några månader sedan satt hon och samtalade med miljardärer och globala experter på ekonomi under World Economic Forum i Davos i Schweiz.

I en tillrättavisning riktad mot president Donald Trump och andra högerinriktade politiker sade Ardern inför sin resa till Davos att hon hoppas att världsledarna börjar se fördelarna av en "mer medkännande" inrikespolitik som undviker "falska utsagor om protektionism och isolering".

Hon deltog i en paneldebatt i Davos där hon beskrev hur Nya Zeeland mäter sin bruttonationalprodukt (BNP) med andra mått än enbart ekonomiska framsteg.

Ardern är bara en lite mindre irriterande Justin Trudeau och har ett lättare land att styra

Anonym affärsman

Alla i Davos var dock inte så imponerade av denna karismatiska och liberala världsledare.

Jacinda Ardern på World Economic Forum 22.1.2019
Bildtext Jacinda Ardern på World Economic Forum 22.1.2019
Bild: EPA-EFE/GIAN EHRENZELLER

En västerländsk fondförvaltare med affärer i Asien-Stillahavsregionen som uppträdde anonymt i Today’s WorldView beskrev henne på ett hånfullt sätt: Ardern är "bara en lite mindre irriterande Justin Trudeau och har ett lättare land att styra".

(Kanadas premiärminister Trudeau - omtyckt inom centern-vänstern - kritiseras för att allt för länge ha levt på en rosenröd image utan att åstadkomma något särskilt betydelsefullt i politisk väg)

Se här Jacinda Arderns inlägg under World Economic Forum

Jacinda Arderns hantering av ekonomiska frågor har också fått kritik, och hon anses till exempel ha gjort bort sig i sina försök att skapa en bostadspolitik som kunde erbjuda människor ett billigare boende.
Personer som ogillar henne säger att allt handlar om stil och att det inte finns någon substans.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern talar i parlamentet.
Bildtext Jacinda Ardern bannlyste halvautomatiska vapen omedelbart efter masskjutningen i Christchurch
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

Ändrade genast vapenlagarna efter terrorattacken

Då terrorattentatet inträffade den 15 mars i Christchurch och 50 människor dödades inne i en moské blev Jacinda Ardern ansiktet för en nation i sorg - men också beslutsamhet.

Arderns bestämda åtgärder efter terrordådet har gett "Jacindamania" en ny och annorlunda dimension. Hon har hyllats världen över för sitt snabba och starka ledarskap.

- Den 15 mars förändrade vår historia för evigt. Nu förändras även våra lagar, sade Ardern då hon snabbt presenterade ett förslag till nya vapenlagar.

Hon meddelade strax efter attentatet att regeringen kommer att förbjuda stormgevär och halvautomatiska vapen. Även vapendelar som kan användas för att bygga ett halvautomatiskt vapen ska förbjudas. Hon lade också fram regeringens ambitiösa plan på att köpa tillbaka halvautomatiska vapen.

Hon har hyllats för det lugn och den medkänsla som hon visade i en situation då landet drabbades av det värsta massmordet i landets moderna historia.

Med huvudet täckt av en svart scarf ledde hon en mångpartidelegation från landets huvudstad Wellington till Christchurch. Hon sörjde tillsammans med släktingar och vänner till offren och visade stor empati.

En iransk-amerikansk journalist konstaterade på Twitter att Ardern klart visade sin respekt för de sörjande då hon bar huvudduk:

Men det var inte bara klädseln som gav henne erkänsla. Många har också prisat hennes beslut att se till att staten betalar begravningskostnaderna för de 50 offren och att staten stöder anhöriga finansiellt.

Ardern angav omedelbart tonen för landets respons på den fruktansvärda händelsen; det var en terrorattack, och hennes land avvisar våldsam extremism. Nyzeeländarna har följt hennes exempel och säger att gärningsmannen inte talar för dem. Donationer och kondoleanser strömmar in och blommor har placerats utanför moskéerna.

Jacinda Ardern har visat det muslimska immigrantsamfundet sitt stora stöd, och skrev efter attacken skarpt på Twitter "Många av de berörda hör till vårt migrantsamfund - Nya Zeeland är deras hem - de är vi."

- Vi kan inte förstå er sorg men vi kan gå vid er sida, sade Jacinda Ardern då hon riktade sig till de sörjande i ett tal i parlamentet.

Hon har sagt att hon vägrar att uttala gärningsmannens namn och att hon hoppas att andra inte heller gör det.

- Nämn namnet på dem som förlorades. Nämn inte namnet på den man som tog dem.

Rådet till Trump: Vill du stöda Nya Zeeland - stöd då alla muslimska samfund

Ardern har också avvisat president Trumps försök att blunda för det växande hotet från rasistiska terrorinriktade så kallade vit makt-grupper.

Hon har påpekat för Donald Trump att det bästa sättet han kan stöda Nya Zeeland på är att erbjuda alla muslimska samfund sitt stöd och sin sympati.

(Artikeln uppdaterades 22.3 kl. 10 med videoklippet från World Economic Forum)

Jacinda Ardern

  • Föddes 1980
  • Engagerade sig politiskt redan som tonåring och var ordförande i Socialistiska ungdomsinternationalen 2008–10
  • Har ingått i premiärminister Helen Clarks stab
  • Har också varit rådgivare till Storbritanniens premiärminister Tony Blair
  • Tog plats i parlamentet 2008
  • Utsågs till partiledare 2017. Efter partiledarskiftet ökade stödet för Labour kraftigt, särskilt bland yngre nyzeeländare
  • Bildade regering sedan Labour fått stöd av det populistiska partiet New Zealand First. Hon blev 2017 landets yngsta premiärminister sedan 1856
  • Bröt också ny mark när hon efter att ha fött barn 2018 tog föräldraledigt i sex veckor. (Ardern är den andra premiärministern som fött barn. Pakistans före detta premiärminister Benazir Bhutto födde barn som premiärminister år 1990.)

Källa: Nationalencyklopedin

Källor: The Washington Post, The New York Times, Reuters