Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Dicken är redo för att ta nästa steg i Europa: ”Så klart åker vi dit för att vinna”

Från 2019
Benny Broman försöker hitta sin center under ett träningspass under våren 2019.
Bildtext Benny Broman är redo för att leda Dicken till semifinal i Challenge Cup.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Efter att ha slagit ut lag från Moldavien, Serbien och Luxemburg möter Dicken AM Madeira i kvartsfinalskedet av Challenge Cup. Helsingforslaget åker till Funchal för att testa portugiserna på allvar.

Dicken har imponerat både i den inhemska FM-ligan och i Challenge Cup som är den tredje hårdaste klubblagsturneringen i Europa. Är det då en överraskning att Helsingforslaget tagit sig ända till kvartsfinal? Beror på vem man frågar.

– Från början tänkte jag att det skulle bli lite annorlunda i Challenge Cup. Vi har spelat bra, men ändå är jag lite förvånad, säger Benny Broman då Yle Sporten hälsar på i Britas på måndag kväll.

– Det är ju ett nytt äventyr för vårt lag men jag är inte överraskad. Vi har spelat bra både i FM-ligan och i Challenge Cup, konstaterar i sin tur Max Granlund.

Max Granlund under Dickens träningar våren 2019.
Bildtext Max Granlund oroar sig inte för sin högra axel.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Enligt den äldre av bröderna Granlund är Dicken i utmärkt form inför lördagens avfärd mot Funchal.

– Vi är i jättebra form. Jag tycker att vi spelar den bästa handbollen någonsin. Vi kan inte vara annat än nöjda med hur vårt försvar ser ut och även anfallet har gått framåt.

Att hans högra axel varit sjuk under stora delar av säsongen är inget som verkar oroa den 201 centimeter långa storskytten.

– Den har absolut varit sjuk men den är på bättringsväg, så inga problem. Men visst kräver den mycket uppvärmning, förebyggande träning, gummibandsövningar och jag har fått hjälp av vår fysioterapeut.

Kan köra sina favoritgrejer i Challenge Cup

Dicken deltar i Europacupspelet efter en paus på 25 år. Matcherna i Challenge Cup har haft en motivationshöjande effekt på samtliga inom laget.

Spelar ni annorlunda i Challenge Cup jämfört med FM-ligan?

– Det tycker jag absolut. De andra lagen känner oss inte på samma sätt som i Finland. Man kan göra de sakerna man gillar mest och motståndarna är inte så inlästa på vårt spel. Laget har även taggat till riktigt ordentligt i Europacupmatcherna, säger Benny Broman som visat upp fina takter på sistone.

– Personligen har formen varit bättre än under tidigare säsonger. Men det är klart att man ska plocka fram sitt bästa kunnande då insatserna stiger under våren.

Dickens tränare Björn Monnberg och Valdar Noodla våren 2019.
Bildtext Dickens tränare Björn Monnberg (till höger) och Valdar Noodla kan vara nöjda med Dickens insatser den här säsongen.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Även skadeläget ser ljust ut för Dicken då Timmy Thor är den enda spelaren som saknas från laguppställningen på grund av hälsoskäl.

Tror på semifinalbiljett

Dicken flyger på lördag via Stockholm till Funchal och möter på söndag AM Madeira som i fjol slutade sexa i den portugisiska ligan.

På grund av det hektiska matchtempot i den inhemska ligan har spelarna inte hunnit bekanta sig alltför väl med sin kommande motståndare, som inleder den övre slutserien i den inhemska serien från en femte plats.

– Jag har inte kollat annat än deras resultat i de tidigare matcherna, säger Granlund.

– Jag har sett några videosnuttar på internet säger Broman och påpekar att laget skiftar fokus efter onsdagens bortamatch mot Cocks.

Dickens Björn Monnberg och Benny Broman smider planer under ett träningspass våren 2019.
Bildtext Benny Bromans roll blir allt viktigare då matcherna blir tuffare.
Bild: Yle/Kristian Karlsson

Självförtroendet verkar ändå vara på topp och spelarna tror på en trevlig fortsättning på Europacupäventyret.

– Så klart åker vi dit för att vinna. Inte kan man vara nöjd med något annat. Det är utgångsläget, slår Max Granlund fast.

Kommer Dicken att ta sig till semifinal i Challenge Cup?

– Det tror jag, absolut. Men då måste vi komma upp på den nivå som vi är kapabla till, avrundar Benny Broman.

Det första delmötet spelas på söndag i Funchal och returen lördagen den 30 mars i Britas i Helsingfors.

Diskussion om artikeln