Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Forskning visar: Blålupin och quinoa passar som ingrediens i livsmedel

Från 2019
Uppdaterad 21.03.2019 13:33.
Blålupiner.
Bildtext Blålupin är ätbar.
Bild: Wikimedia Commons

Bägge växterna kan användas i till exempel smoothier och mellanmålsprodukter.

Av blålupin och quinoa har forskare vid Åbo universitet utvecklat nya produktidéer, som de lät konsumenter testa.

Enligt konsumenternas bedömningar passar quinoa och lupiner bra i exempelvis smoothier och mellanmålsprodukter.

Lupin är rik på näringsämnen och innehåller mycket proteiner och nyttiga fetter. Quinoa är också rik på näringsämnen och innehåller stärkelse som passar bra för olika produkter.

Blålupin är ätbar medan blomsterlupin, som man kan se vid vägkanterna, inte är ätbar.

Lupiner
Bildtext Den här är inte ätbar.
Bild: Yle/Sune Bergström

- Vår plan var att förstärka utbytet av information mellan forskningsinstituten och föra en dialog med aktörer i näringslivet, säger Jukka-Pekka Suomela, lektor i livsmedelskemi och -utveckling vid Åbo universitet, i ett pressmeddelande.

Åbo universitet och Naturresursinstitutet Luke hade som mål att ta reda på hur man kan utnyttja växternas näringsvärde och deras funktionella egenskaper.

Forskningen genomfördes tillsammans med La Molina, lantbruksuniversitet i Peru, och Valparaiso-universitetet i Chile. Även företag inom livsmedelsbranschen deltog.

Artikeln är en bearbetning och översättning av "Tutkimus: lupiini ja kvinoa sopivat hyvin elintarvikekasveiksi"

Diskussion om artikeln