Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Polisen beredd på nya oroligheter med Nordiska motståndsrörelsen i valtider

Från 2019
Uppdaterad 22.03.2019 09:49.
Nynazister på Narinkens torg i Kampen.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle

Förra helgen uppstod oroligheter då Nordiska motståndsrörelsen samlades och demonstrerade i centrum av Åbo. Polisen är medveten om att det kan uppstå fler oroliga situationer under valtiden.

Niina Ratilainen (De gröna) publicerade ett inlägg på Twitter där hon beskrev en obehaglig incident i Åbo centrum med en medlem från Nordiska motståndsrörelsen.

Enligt tweeten rörde sig Ratilainen i Åbo centrum då hon stötte på en grupp medlemmar från NMR. Medlemmarna delade ut förfalskade och förnedrande reklamblad om de olika finländska partierna.

En av medlemmarna kände igen Ratilainen och började enligt tweeten följa efter henne samt ropa "meneekö twitteriin?", på svenska "kommer det här på twitter?".

Laglig rätt att demonstrera

Nordiska motståndsrörelsen är en oregistrerad förening med förgreningar i Finland, Sverige, Norge och Danmark. I fjol upplöste Åbo hovrätt den finländska falangen av NMR.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft eftersom NMR väntar på besvärstillstånd från Högsta Domstolen. Därför har NMR rätt att åtminstone tillsvidare uttrycka sina åsikter och demonstrera.

- Man måste alltid utgå från lagen i sådana här ärenden, säger polischef Teijo Ristola och syftar på den lagliga rätt som rörelsen har att bedriva sin verksamhet.

Håller ett vakande öga

Han säger att man inom polisen är medveten om att det i valtider är många som uttrycker sina politiska åsikter och ställningstaganden på stan, också Nordiska motståndsrörelsen.

På frågan om polisen har någon plan för att hantera sådana här situationer svarar Ristola:

- Vi bevakar exempelvis sociala medier och försöker hålla ett vakande öga så att vi förhoppningsvis kan förhindra att störningar uppstår.

Bad om skriftligt utlåtande av polisen

Turun Sanomat skrev på onsdagen att inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) fått ett skriftligt utlåtande av polisen efter helgens händelse där Nordiska motståndsrörelsen delade ut falska reklamblad som de gjort för de olika partierna.

Förfalskade valaffischer inför riksdagsvalet i Finland 2019.
Bildtext Förfalskade valaffischer.
Bild: Linus Hoffman/Yle

Mykkänen bad om en redovisning eftersom han var osäker på vad som egentligen hände på gågatan som upprörde så många.

Många undrade varför polisen lät NMR samlas, och Mykkänen ville bekräfta att polisen agerat enligt lagen.

Enligt det svar han fick av polischef Tapio Huttunen intygar Mykkänen att polisen agerat enligt de befogenheter de haft i situationen.

Diskussion om artikeln