Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Marina Meinander ny innehållsproducent för Drama på Svenska Yle

Från 2019
Uppdaterad 21.03.2019 14:38.
På bilden Marina Meinander
Bildtext Marina Meinander inleder sitt arbete på Yle i november.
Bild: Mikko Koski/Yle

Svenska Yle stärker sin dramaproduktion genom en förnyad dramaavdelning och omfattande satsningar på samtliga plattformar. Från och med november blir Marina Meinander ny innehållsproducent för avdelningen.

"Marina Meinander har en otrolig bredd i sitt kunnande och hon har också stor erfarenhet av manusutveckling för tv och teater. Hon kommer att ha en viktig roll i det utvecklingsarbete vi precis har påbörjat. Vi är mycket glada över att få välkomna henne till Yle", konstaterar Maria Lundström, ansvarig producent för kultur, drama och dokumentärer.

Meinander har bland annat tidigare arbetat som dramaturg, manusförfattare och regissör. Sedan 2017 har hon fungerat som konstnärlig ledare för Lilla teatern i Helsingfors.

"Jag är oerhört glad över den här möjligheten. Som innehållsproducent för drama på Svenska Yle får jag leda en avdelning som representerar en av de uttalade tyngdpunkterna i Yles strategi. Konceptet public service ligger mig dessutom väldigt nära om hjärtat och det känns både roligt och självklart att återvända till Yle igen", konstaterar Meinander.

Högklassigt drama för alla åldrar

Den nya avdelningen skall vara en samlingspunkt för det drama som Svenska Yle producerar och samproducerar och den nya producenten kommer att samarbeta med dem som ansvarar för det inhemska dramautbudet på Svenska Yle. Fokus ligger i hög grad på manuskompetens då det gäller såväl audio som tv-drama. Genom ett djupare manusarbete och ett utvidgat dramaturgiskt stöd hoppas man i allt större utsträckning kunna välkomna finlandssvenska manusförfattare och skapa kvalitativa produktioner för både tv, audio och webben.

"Högklassigt drama för alla åldrar är centralt i vårt arbete. Genom den nya dramaavdelningen höjer vi vår kompetens, och kan i och med det erbjuda publiken ännu bättre dramainnehåll, både inhemskt och nordiskt", konstaterar Johan Aaltonen, innehållschef med ansvar för samproduktioner vid Svenska Yle.

– Publiken suktar efter goda berättelser och det finns också en iver på fältet just nu. För tillfället har vi en Open call för audioserier och intresset är stort, dessutom kan vi också notera att flera finländska produktionsbolag vill satsa på drama. Det är viktigt att Svenska Yle månar om alla faser av processen men det mesta går att härleda till själva manuset, därför satsar vi särskilt på manuskriptutveckling, säger Lundström.

Den förnyade dramaavdelningen inledde sitt arbete under våren. Meinander tillträder i november.