Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åtalade polischefen Robin Lardot: Jag har funderat dag och natt vad jag lämnade ogjort

Från 2019
Uppdaterad 21.03.2019 16:02.
Jari Aarnion oikeudenkäynti. Poliisijohdon virkarikosoikeudenkäynti, Helsingin käräjäoikeus 02.10.2018.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Vilken är den försummelse jag beskylls för? Den frågan ställde Centralkriminalpolisens chef Robin Lardot vid den stora polisrättegång som på torsdagen fortsatte vid Helsingfors tingsrätt.

Lardot, som för tillfället är avstängd från sin tjänst, åtalas för brott mot tjänsteplikt under åren 2010-2013 då han var polisdirektör vid Polisstyrelsen och chef för enheten för brottsbekämpning.

Åtalet har sin grund i hur narkotikapolisen i Helsingfors registrerade sina källor, och Lardot åtalas för att inte ha övervakat att källorna verkligen registrerades.

Lardot: Inte min uppgift att övervaka det här

- Jag har funderat dag och natt på vad jag lämnade ogjort, men jag har inte kommit på vad det kunde vara. Det var inte ens min plikt att kontrollera hur Helsingfors narkotikarotel och dess dåvarande chef Jari Aarnio skötte registreringen av sina källor. Ingen upplyste mig heller om några felaktigheter.

Lardot påpekar också att Polisstyrelsen inte är den instans, och han inte den person, som ska övervaka lagligheten hos en enskild rotel.

Åklagaren kräver att Lardot och andra högt uppsatta polischefer döms för brott mot tjänsteplikt.

Också före detta poliskommendör Jukka Riikonen uttalade sig i rätten på torsdagen. I likhet med Bardot hänvisade han till att han var totalt ovetande om vad som pågick. Också regelverket kring källorna var otydligt, sade Riikonen.

Riikonen uppgav att han litade till 200 procent på Jari Aarnio. Aarnio hade fått mycket erkänsla för sitt arbete och gjort gott resultat som polis, sade Riikonen.

Jari Aarnion oikeudenkäynti. Poliisikomentaja Jukka Riikonen
Bildtext Jukka Riikonen
Bild: Derrick Frilund / Yle

Enorm polisrättegång

Det är frågan om den största polisrättegången i Finlands historia. En lång rad polischefer står åtalade, vid sidan av Lardot och Riikonen - bland andra Helsingfors polischef Lasse Aapio och rikspolischef Mikko Paatero. Alla åtalade nekar till skuld.

Narkotikaroteln och dess chef Aarnio misstänks för att ha tömt källregistret i slutet av förra decenniet. Det att källorna inte finns i polisens register försvårar övervakningen av lagligheten i polisens arbete.

Information om att källorna inte registreras ska också ha nått åtalades öron under inofficiella samtal.

Diskussion om artikeln