Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Lotta och Krista bland renar, fjäll och draghundar - “Som artist måste man ibland vara dubbelt så normal som alla andra”

Från 2019
Krista och Lotta och en hund sitter på en bänk ute i Lappland.
Bild: Niklas Rosström

Lotta Engberg och Krista Siegfrids är båda vana att stå på scen inför miljonpublik. Men vad händer då scenen och publiken byts ut mot vildmark och slädhundar och mikrofonen byts ut mot ett kastspö. Svar ges i nya serien En dag i våra liv.

Lotta Engström är från Pajala, hon gillar skog och mark. Krista Siegfrids är från Kaskö och gillar hav och skärgård. Nu ska de tillbringa en dag av sina liv tillsammans i finska Lappland.

- Jag förväntar mig att träffa en finländsk spegelbild av mig själv i Krista, säger Lotta.

Och visst har de mycket gemensamt. Båda är från mindre orter och har byggt sina karriärer på sin positiva energi och sångröst.

- Lotta verkar vara en fantastisk krutkvinna, jag hoppas kunna lära mig mycket av henne, och så har hon typ värsta jägarexamen och en kniv i fickan, säger Krista

Och ja, Lotta som bland annat har jägarlicens, berättar att hon ofta laddar batterierna i skogen.

Vid en lägereld långt från vardagsstressen ter det sig naturligt att dryfta livet som artist och de olika roller man tar. Vilka förväntningar finns egentligen då man som programledare och artist går på föräldramöte.

- Jag känner att man som artist ibland måste vara dubbelt så normal som alla andra då man är normal, säger Lotta.

Dagen bjuder också på samtal om prestationsångest och rädslor. Krista måste övervinna sin hundrädsla redan från morgonen då Karma och Nanoq gör damerna sällskap. I Lapplands öppna landskap börjar också en vandringsvisa ta form.

Lotta och krista med händerna i luften och skog i bakgrunden.
Bild: Niklas Rosström

- Jag har blandat ihop mitt privata jag med artisten och sett mig själv utgående från mina egna prestationer, det blir tungt i längden.

― Krista Siegfrids i serien En dag i våra liv

En dag i våra liv är programmet som lyfter ut två människor ur sin vardag för att tillbringa en dag tillsammans. Lotta och Kristas resa går till Saariselkä. Dagen bjuder på ett besök till en husky-farm, fiske och avslutas med sång vid lägerelden.

De två delar ett yrke, en passion och kanske också karaktärsdrag. Mellan aktiviteterna hinner de fundera på och dela med sig av vad som förenar dem och vad som skiljer dem åt.

Text: Roy Mäki-Fränti

En dag i våra liv

Lifestyle-program där två kända människor med liknande bakgrund eller yrkesbana möts för att tillsammans testa något nytt och oväntat och samtala om livet och karriären.

Avsnitten sänds i Yle Fem måndagar kl. 20.30 enligt följande:
15.04.2019 - Lotta Engberg & Krista Siegfrids
22.04.2019 - Micke Björklund & Lotten Lindborg-Suhonen
29.04.2019 - Christoffer Strandberg & Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson
06.05.2019 - Marcus Grönholm & Emma Kimiläinen

På Yle Arenan publiceras avsnitten samma datum men redan kl. 00.01.
Programmen är inspelade under hösten 2018 i Neapel, Rom, Saariselkä, Svartå, Helsingfors och Esbo.

Produktion: The Perfect Monday Group Oy Ab

Serien kommer att följas upp med fyra nya avsnitt, preliminär sändning hösten 2019.

Lotta Engberg & Krista Siegfrids - Spela upp på Arenan

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln