Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hoppet sjunker i Moçambique: tusentals människor väntar fortfarande på räddning

Från 2019
Övervämmade områden efter cyklonen Idai nära staden Beira
Bild: AFP / Lehtikuva

Vattnet har dragit med sig människor, byar och oskördade åkrar. Situationen i Moçambique är katastrofal och många människor väntar ännu på att räddas.

Enligt färska satellitbilder är över 2 000 kvadratkilometer av Moçambiques kust täckt av vatten. Det är en följd av det störtregn orkanen Idai, som drog över kuststaden Beira förra torsdagen, orsakade.

Yles reporter Liselott Lindström befinner sig i Beira och berättar att
vattnet nu börjar sjunka. Stämningen är inte speciellt hoppfull trots det, eftersom många redan fått vänta i flera dagar på att räddas.

- Jag talade med några helikopterpiloter. De berättade att de i måndags åkte över många ställen där människor satt uppklättrade i träd och på tak.

Piloterna lyckades fälla ner mat och vatten åt dem, i princip rakt ner i vattnet. Vattnet steg ytterligare efter det. Trots att vattnet nu håller på att sjunka tror en pilot Lindström talat med att alla de människor de såg på taken nu är döda.

Antalet döda är svåruppskattat

Myndigheterna i Moçambique meddelade under torsdagen att det lär ska finnas 15 000 människor som väntar på att bli räddade. Ungefär 3 000 har hittills räddats.

Det bekräftade antalet döda är 217 i Moçambique och 139 i Zimbabwe, men presidenten i Moçambique befarar att åtminstone tusen människor har dött.

Liselott Lindström menar att det i nuläget är svårt att säga hur stor katastrof det handlar om.

- Det är verkligt svårt att få klarhet i frågan beträffande antalet dödsoffer, och hur illa läget egentligen är, men det ser väldigt dåligt ut. Alla odlingar är dessutom förstörda. I de översvämmade områdena är största delen av människorna jordbrukare och det var precis dags att skörda - nu är all matproduktion förstörd.

Övervämmade områden efter cyklonen Idai nära staden Beira

Tröstlösa syner mötte Yles medarbetare i cyklondrabbade Moçambique

Enligt väderrapporten ska det regna i ytterligare tio dagar.

Artikeln är en översättning av Yle Uutisets artikel: Kartta näyttää, mistä Mosambikin tulvakatastrofissa on kyse - Ylen toimittaja Beirasta: Vesi on laskussa, mutta toivo hiipuu.

Diskussion om artikeln