Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Esbo Blues utnyttjade sin första matchboll – tog hem damligaguldet efter paus på fyra år

Från 2019
Uppdaterad 21.03.2019 22:22.
Esbo Blues firar FM-guld.
Bildtext Esbo Blues firar FM-guld.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

För 14:e gången är Esbo Blues finska mästare i damishockey. Esbolaget slog Ilves rakt i tre matcher. I den avgörande finalen stod slutsiffrorna 4–2 efter bland annat två mål av lagkaptenen Minttu Tuominen.

6–1 i den första finalen. 5–2 i den andra. Esbo Blues tog en 2–0-ledning i finalserien med klara siffror.

Den tredje finalen såg också ut att bli en genomklappning. Fyra minuter in i den andra perioden hade Blues redan gått upp i en 3–0-ledning efter två mål av Minttu Tuominen och en fullträff av Satu Teräväinen.

Då fick Anni Keisala lämna Ilvesmålet och istället ställde sig Camilla Kortesniemi mellan stolparna.

Målvaktsrockaden väckte gästerna. Jenna Lehtiniemi och Kreeta Kulhua nätade i tur och ordning och ännu innan den andra pausvilan hade Ilves reducerat matchen till 2–3.

"Helt fantastiskt"

Men närmare än så kom inte Tammerforsdamerna. Den ursinniga jakten på en kvittering resulterade endast i ett baklängesmål, då Annina Rajahuhta avrundade segersiffrorna till 4–2 i tom bur.

– Det känns helt fantastiskt. Vi hade en fantastisk bredd i laget. Det avgjorde i dag, säger tvåmålsskytten Tuominen efteråt enligt STT.

Blues gick de facto hela vägen i slutspelet utan en endaste förlust. Sammanlagt blev det nio segrar på raken för Esbolaget.

– Det visar att vi har en mental styrka i truppen, summerar Tuominen.

För Blues del var FM-guldet det sammanlagt 14:e i klubbens historia och det första sedan våren 2015. Blues är det mest framgångsrika laget i damligans historia.

Artikeln uppdaterad med kommentarer kl. 22.22.