Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusentals nyzeeländare deltog i fredagsbönen i Christchurch - "Vi är ett" var budskapet

Från 2019
Många av de icke-muslimska kvinnliga deltagarna bar sjal under fredagsbönen och minnesstunden i Hagley Park.
Bildtext Många av de icke-muslimska kvinnliga deltagarna bar sjal under fredagsbönen och minnesstunden i Hagley Park.
Bild: AFP / Lehtikuva

Parken mittemot en av de terrordrabbade moskéerna i Christchurch var fullpackad med folk. Tusentals icke-muslimska nyzeeländare deltog också i fredagsbönen för att hedra offren för terrorattacken för en vecka sedan.

Hela tillställningen i Hagley Park sändes direkt i nyzeeländsk tv. Efter böneutropet hölls två tysta minuter som uppmärksammades i hela landet.

Också premiärminister Jacinda Ardern deltog och höll ett tal i samband med fredagsbönen. Bland annat citerade hon profeten Muhammed som ska ha sagt att alla troende är som en kropp i sin ömsesidiga medkänsla och sympati.

- När en del av kroppen plågas så känner hela kroppen smärta. Nya Zeeland sörjer med er. Vi är ett, sade Ardern.

Premiärminister Jacinda Ardern vinkade till publiken när hon lämnade fredagsbönen i Hagley Park, omgiven av säkerhetsvakter.
Bildtext Premiärminister Jacinda Ardern vinkade till publiken när hon lämnade fredagsbönen i Hagley Park, omgiven av säkerhetsvakter.
Bild: AFP / Lehtikuva

Imamen Gamal Fouda tackade hela det nyzeeländska folket för det stora stöd som visats för de drabbade.

- Förra fredagen stod jag i den här moskén och såg hat och ursinne i ögonen hos terroristen som dödade 50 oskyldiga människor, sårade 42 och krossade miljoner människors hjärtan runt om i världen. Från samma plats ser jag ut idag över tusentals nyzeeländare och jag ser kärlek och medkänsla i deras ögon, sade Fouda.

Enligt Fouda ville terroristen slita isär nationen, men i stället har Nya Zeeland blivit ett gott exempel för hela världen vad gäller kärlek och sammanhållning.

- Till det nyzeeländska folket - tack, tack! Tack för era tårar, tack för er haka (en maorisk dans), tack för era blommor. Tack för er kärlek och medkänsla. Tack till vår premiärminister. Tack, sade Fouda.

Imamen Gamal Fouda predikade vid fredagsbönen i Hagley Park.
Bildtext Imamen Gamal Fouda predikade vid fredagsbönen i Hagley Park.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt nyhetsbyrån AFP lättades stämningen upp efter fredagsbönen. Många icke-muslimer lade blommor på blomsterberget utanför Al Noor-moskén och tog selfies med muslimer på plats.

Inte bara i Hagley Park, men också på andra håll i landet bar många nyzeeländska kvinnor scarf på fredagen för att visa solidaritet med muslimer.

- Jag kan ta av mig min scarf om jag känner mig rädd. Det kan inte de. Det budskap jag vill få fram är att hat inte kan segra, sade Kate Wilkinson som kommit till Hagley Park med sina väninnor, alla med en sjalett på huvudet.

Minnesplatsen utanför Masjid Al Noor-moskén i Christchurch på fredag morgon.
Bildtext Minnesplatsen utanför Masjid Al Noor-moskén i Christchurch på fredag morgon.
Bild: AFP / Lehtikuva

Källor: AFP, AP, Reuters

Diskussion om artikeln