Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangöborna hoppas på att få svettas i en motionstrappa

Från 2019
Motionstrapporna i Grankulla slalombacke har 214 trappsteg.
Bildtext De här motionstrapporna finns i Grankulla och har 214 trappsteg.
Bild: Marianne Sundholm / Yle

Det borde byggas en motionstrappa i samband med spånbanan i Hangö.

Det skriver Hangöpolitiker i en motion till stadsfullmäktige. Första undertecknare är Jorma Nousiainen från SDP.

Idrottsväsendet har preliminärt utrett saken och har hittat en lämplig plats för trappan.

Motionen understryker att det har byggts motionstrappor på många håll i Finland den senaste tiden.

Med trappornas hjälp kan man mångsidigt förbättra sin kondition och och de passar också bra för att träna olika grenar, skriver politikerna i motionen.

Eftersom spånbanan för tillfället är Hangös populäraste ställe att motionera på skulle trapporna vara ett bra komplement.

Motionen går nu vidare till idrotts- och tekniska sektorn så att det utreds var motionstrapporna kan byggas och till vilket pris.

Har diskuterats länge

Tommy Gröndahl som är ungdoms- och idrottschef i Hangö säger att ärendet har diskuterats i ett par års tid i Hangö och att flera föreningar har fört fram samma önskemål.

- Det finns ett behov för motionstrappor. De gagnar alla som motionerar, oavsett ålder. Också tävlingsidrottare har stor nytta av dem, förklarar han.

Gröndahl säger att den optimala platsen för trapporna vore längs det belysta spåret i Lillmärsans rekreationsområde där det finns en rätt brant uppförsbacke.

Han säger att investeringen är för stor för idrottsväsendet att ensam klara av men hoppas förslaget skrivs in i stadens investeringsbudget för 2020.

- Motionstrapporna skulle inte underhållas från november till mars, då springer man på egen risk, men nog övriga tider på året.

Kostnaderna är beroende av hur lång och bred trappan blir, hur mycket markarbete som krävs och om det behöver fällas träd.

Trapporna kan uppskattningsvis kosta från 50 000 euro och uppåt.

Diskussion om artikeln