Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Haka" slår till, går rakt in i ditt hjärta och får håret att resa sig på din rygg - en viktig del av sorgeprocessen i Nya Zeeland

Från 2019
Uppdaterad 22.03.2019 16:03.
Haka uttrycker starka känslor - Spela upp på Arenan

Den traditionella och emotionella dansen haka är en mycket integrerad komponent i maoriernas sorgeprocess, säger professor Te Mahautu Maxwell vid universitetet i Waikato i Nya Zeeland.

Nyzeeländarna har under den gångna veckan utfört haka som en vördnadshandling för offren i terrorattentatet i två moskéer i Christchurch den 15 mars. Med hjälp av haka har de fått utlopp för sina känslor.

Studerande utför haka i Christchurch
Bildtext Studerande utför haka i Christchurch
Bild: imago images / Xinhua/ All Over Press

"Haka hjälper"

Det handlar om en attityd som man visar via sin kroppsställning.

Maxwell säger att en tanke med haka är att man skickar i väg de döda på resan till den undre världen. Dessutom ger haka uttryck för medkänsla och kärlek.

- Haka hjälper, säger Te Mahautu Maxwell. Avsikten med haka är att locka fram känslor. Haka slår till, rakt in i ditt hjärta - och får håret att resa sig på din rygg

- Haka är också en kanal där man får utlopp för sin ilska - den sörjandes ilska över att de döda inte längre är här med oss.

Avsikten med haka är att locka fram känslor. Haka slår till, rakt in i ditt hjärta och får håret att resa sig på din rygg

― Professor Te Mahautu Maxwell
I Adelaide, Australien framfördes haka 21.3.2019 till minnet av offren i masskjutningen i Christchurch 15.3.2019
Bildtext Också i Australien har det ordnats minnesceremonier för offren i terrordådet i Nya Zeeland
Bild: EPA-EFE/KELLY BARNES AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Nyzeeländarna vill visa att de inte böjer sig för terror

Efter den förödande masskjutningen i två moskéer för en vecka sedan har många nyzeeländare - skolelever, studerande, motorcykelgäng och vanliga medborgare - utfört haka till minne av offren för terrordådet.

Sorg kan uttryckas på många sätt. Skolelever utför den maoriska dansen haka i Christchurch tre dagar efter masskjutningen i två moskéer då 50 människor dödades.
Bildtext Skolelever utför den maoriska dansen haka i Christchurch tre dagar efter masskjutningen i två moskéer då 50 människor dödades.
Bild: AFP / Lehtikuva

- Det här är fråga om uppvisningar som visar nyzeeländarnas ihärdiga vilja att stå upp tillsammans och att inte låta det här terrorattentatet förändra tryggheten i vårt sätt att leva här i Nya Zeeland, säger Maxwell.

Ursprungligen en maorisk krigsdans som satte skräck i motståndaren

Haka är en traditionell maorisk krigsdans som ursprungligen använts i syfte att sätta skräck i motståndaren. Dansen uttrycker styrka och mod. Också förolämpningar kan uttryckas i ljuden och kroppsrörelserna.

Haka kan utföras i sportsammanhang som en hyllningsakt
Bildtext Haka kan utföras i sportsammanhang som en hyllningsakt
Bild: imago images / Action Plus/ All Over Press

Haka framförs även i sammanhang då man vill visa sin respekt eller då man vill välkomna någon.

Elementen i haka utgörs av handgester, fotstampningar, ögonrullning, grymtningar och tunguträckning.

Källa: Reuters

Maorierna - urbefolkningen i Nya Zeeland

  • Maorierna kom till Nya Zeeland för omkring 2 000 år sedan österifrån, från öar i Söderhavet. Européerna kom till Nya Zeeland omkring år 1800.
  • I dag finns det cirka 630 000 maorier i landet. De utgör i dag ungefär 15 procent av befolkningen.
  • Maorierna var tidigare fruktade krigare, och européerna visade dem en helt annan respekt än vad de visade aboriginerna i Australien.
  • Maoriernas kultur har varit nära att gå under men har under de senaste åren stärkts. Maori är numera officiellt språk vid sidan av engelska, och maoribarn får lära sig maori i skolan.
  • Nästan all konst i landet har sina rötter i den maoriska kulturen, till exempel fantasifullt utskurna träskulpturer. Maorierna är också berömda för sitt sätt att dekorera sina kroppar med tatueringar.
  • Musik och dans är viktiga delar av maoriernas kultur. Deras traditionella musik består främst av sånger - till exempel besvärjelser eller klagosånger över döda. Ett av få instrument som maorierna använder är puutoorino, som är både ett trumpetinstrument och ett flöjtinstrument.
  • Maoriernas dans sker i grupp vid speciella tillfällen. En berömd dans är haka där de som dansar stampar med fötterna och slår händerna mot kroppen. Haka dansas främst av män.

Källa: Nationalencyklopedin

Diskussion om artikeln