Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

#femtioelvafrågor: Inte många idéer kring barnkultur hos partierna

Från 2019
Uppdaterad 26.03.2019 16:27.
Barnkulturkoordinator Pamela Andersson som serietidningsbild med pratbubbla och texten "Tankar om barnkultur?"
Bildtext Barnkulturkoordinator Pamela Andersson vill veta vad politikerna tänker om barnkulturens framtid i Finland.
Bild: Svenska Yle. Grafik: Lasse Grönroos

Kulturarbetare Pamela Andersson i Karis undrar hur partierna tänker kring barnkulturens framtid i Finland. Svar: inte så väldans mycket alls. Partiprogrammen innehåller inte mycket kultur överlag.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Centerns valprogram säger att kultur- och idrottsklubbar bör finnas runtom i landet och att mindre bemedlade barnfamiljer borde ha rätt till subventionerade hobbyn.

Samlingspartiet fokuserar på motion och idrott samt att ungas möjlighet att ta del av kulturhobbyn ska förbättras.

Blå framtids valprogram tar upp centraliserade gemensamma lokaler för allmän hobbyverksamhet, gärna i anslutning till skolan. En app som skulle ge tillgång till en gratis hobby per barn finns också nämnd.

Socialdemokraterna nöjer sig med att slå fast att "kultur och bildning tillhör alla".

Jag önskar beslutsfattarna såg nyttan och effekten av kultur

Sannfinländarna tar inte upp barnkultur eller kultur alls, det gör inte heller De Gröna inför riksdagsvalet.

Vänsterförbundet fortsätter föreslå en höjning av kulturandelen av budgeten, från nuvarande 0,8% till 1,0%. I övrigt nämns främst vikten av en hobby för barnet i Vänsterförbundets partideklaration inför riksdagsvalet.

Svenska folkpartiet skriver inte heller något märkvärdigt om kultur men tycker att en hobbysedel vore bra medan Kristdemokraterna beskriver kultur som "bra för hälsan" samt att kulturinstitutioner i Finland överlag ska garanteras pengar.

Mycket snack och lite verkstad

Frågar man barnkulturarbetare längs med kusten så svarar de lite olika gällande hur situationen är just nu för kultur med barn som målgrupp.

Annina Ylikoski
Bildtext Kulturkoordinator Annina Ylikoski i Österbotten.
Bild: Yle/Roger Källman

Annina Ylikoski är koordinator för Österbottens barnkulturnätverk BARK.

Vilka satsningar finns det just nu på barnkultur?

- Det finns nog uppstrukturerade nätverk och kulturcenter utplacerade vilket är bra. Men trots det är den geografiska ojämlikheten stor och alla har ändå inte möjlighet att på samma villkor ta del av utbudet.

Vilken är den största skamfläcken i hur vi förhåller oss till barnkulturen?

- Jag önskar att beslutsfattarna såg nyttan och den allmänt positiva effekten av kultur. Den är så mycket mer än bara njutning för stunden. Kultur är faktiskt viktigt för hälsan, det är inte något man bara gör för att "det nu lite hör till med kultur". Barnkultur kan faktiskt nyttjas till så mycket mer.

tove appelgren
Bildtext Tove Appelgren är regissör i Åboland.
Bild: Yle/Anna Dönsberg

Tove Appelgren är dramaturg och regissör på Åbo svenska teater.

Hur tycker du att det satsas på barnkulturen?

- Det finns en stor diskrepans mellan hur man i festtalen pratar om hur viktigt det är med barnteater och hur man sen i verkligheten varken understöder eller verkar förstå att teater, litteratur och konst för barn är en investering för framtiden.

- Utan sådant på finlandssvenska växer inte heller barnen upp till finlandssvenskar - och vips är vi försvunna.

Vilken hälsning har du till nästa regering?

- Barnteatrar borde de facto få extra mycket understöd för sin verksamhet. Eftersom barnbiljetterna är billigare så blir vinsten mindre och teatrarna får kämpa med att hålla sig flytande ekonomiskt. Då tenderar det att bli rätt mycket Astrid Lindgren - inget ont om henne men ofta på bekostnad av nya samtida verk istället.

en man tittar in i kameran
Bildtext Carl-Gustaf Wentzel är teaterchef i Nyland.
Bild: Teater Taimine

Carl-Gustaf Wentzel är chef på barnteater Taimine i Helsingfors.

Hur satsas det på barnkultur i Finland just nu?

- Jag tycker att barnkulturen mår rätt bra. Det märks i skolorna till exempel, det finns många aktörer inom genren och stämningen är god.

Nämn en skamfläck som politikerna kunde åtgärda!

- Ett långsiktigt tänkande borde komma in också när det gäller kultur för barn och unga. Att man säkerställer att det finns utbud på sikt som dessutom får tid att växa och utvecklas.

- Ligger allt fokus på punktinsatser här och där - eller enbart engångshändelser - så kommer inte barnkulturen att kunna växa sig till en riktig egen kultur.

Femtioelva frågor inför valet är Svenska Yles satsning inför riksdagsvalet i april. Här kan du ställa dina egna frågor som vi ställer vidare till experter, riksdagspartier och andra som kan ge svar.

Diskussion om artikeln