Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Parkerar Finland bussen kommer baklängesmålen förr eller senare” – ett aktivt anfallsspel efterlyses mot profillöst Italien

Från 2019
Yle Sportens webbstudio - ett aktivt anfallsspel efterlyses mot profillöst Italien - Spela upp på Arenan

Ex-landslagsspelaren Heidi Lindström och journalisten Jonas von Wendt hoppas att de finländska spelarna ska våga spela och hålla i bollen då laget möter Italien i kvalpremiären på lördag. Lindström och von Wendt diskuterar det kommande kvalet i Yle Sportens webbstudio.

Jakten på en biljett till EM 2020 börjar för Finlands del på lördag. Motståndet i den första matchen är stentufft: Italien på bortaplan.

Italien går in i kvalet med stor revanschlust då laget missade VM förra sommaren och dessutom stod för svaga insatser i Nations League.

Runt det finländska landslaget finns positiva tongångar efter en lyckad höst och ex-landslagsspelaren och juniortränaren Heidi Lindström hoppas att Finland inte ska starta med en alltför defensiv uppställning i matchen mot Italien.

– Det kan vara någon form av buss parkerad, men jag hoppas på en aktiv buss. Om Finland parkerar bussen så kommer baklängesmålen i något skede, misstaget kommer om motståndarna får anfalla.

– Ett spelsätt där Finland kan lägga lite press på Italien kan ge ett bättre resultat, säger Lindström i Yle Sportens webbstudio.

Heidi Lindström spelar fotboll i HJK (2014).
Bildtext Heidi Lindström.
Bild: Yle/Jonas Blomqvist

De två första passningarna måste vara rätta

HBL-journalisten Jonas von Wendt vill se bollinnehav hos Finland och att spelarna verkligen tar chansen då man får ställa om snabbt.

– Då gäller det att skapa ett hot och det får också italienarna att stanna upp. Då tänker de att de här spelarna är farliga om de får chansen. Det är bästa medicinen att stoppa ett hemmalag som tokrusar och hugger på varje boll.

– Italien går bort sig ibland och Finland har sitt vapen i de snabba och tekniska yttrarna Pyry Soiri och Robin Lod. Chanserna kommer att komma och då måste de två första passningarna vara rätta. Står det 0–0 efter en timme så blir Italien pressat att anfalla lite mer och då uppstår luckor bakåt, säger han.

Jonas von Wendt, Hbl.
Bildtext Jonas von Wendt.
Bild: Privat

Anonymt och profillöst Italien

Det pratas ofta att Italien är profillöst just nu men von Wendt påminner om att det fortfarande är ett jättebra landslag som Finland ställs mot och att laget är klara utmanare i matchen.

– Spelare för spelare är Italien hästlängder bättre än Finland förutom kanske på målvaktsposten. Jämför man med hela 1980-, 1990- och 2000-talet vilka lag man hade då och vilka spelare man kunde lämna hemma är det nuvarande laget lite anonymt, säger han.

Lindström saknar klart lysande stjärnor som man hade tidigare i bland annat Roberto Baggio, Alessandro Del Piero och Filippo Inzaghi.

– Kanske är det lite blekt. Italien är kanske ett lag som behöver stora stjärnor medan det i Finland är mer att man jobbar tillsammans, säger hon.

Matchen Italien-Finland spelas i Udine med start klockan 21.45 på lördag. På Yle Sportens webbplats följer vi händelserna i en livechatt.

Diskussion om artikeln