Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Allt fler finländare får brev från Riksfogdeämbetet - snabblånen en orsak

Från 2019
Uppdaterad 22.03.2019 14:14.
betalning, pengar, faktura
Bild: Yle/Anssi Leppänen

Antalet utsökningar har vuxit till aldrig tidigare skådade nivåer. Riksfogdeämbetet meddelar att indrivningen i fjol var över en miljard euro. Det är 5 procent mer än år 2017.

Privathushållens skuldsättning och betalningsstörningar har ökat, säger riksfogde Juhani Toukola.

- Konsumtionskrediterna och snabblånen har blivit vanligare, och det syns också i tingsrätterna där fordringsmålen ökat markant.

Av indrivningssumman på 1,1 miljarder var 400 miljoner euro skatter och andra offentliga avgifter till staten.

519 000 finländare fick brev av Riksfogden

Största delen av de som drabbades av utmätning - gäldenärerna - var fysiska personer. Drygt en halv miljon finländare fick ta emot utmätningsbrev i fjol.

- Trots att sysselsättningsläget har förbättrats har antalet gäldenärer förblivit högt. För allt fler kan sysselsättning dock göra det lättare att klara skulderna, påpekar Toukola.

Som bäst planeras samarbete mellan utsökningsväsendet och skuldrådgivningen, för att hjälpa medborgarna att hantera sin ekonomi.

- Det praktiska arbetet kommer att starta under våren, säger Toukola.

Viktigt med mänsklig kontakt

För närvarande kan gäldenärer granska sina egna utsökningsärenden, ansöka om fria månader och betala sina skulder via utsökningens e-tjänst.

Enligt riksfogden behövs dock den mänskliga kontakten i utsökningen också i fortsättningen - i synnerhet när det gäller mer komplicerade ärenden.