Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Världens djupaste insjö, Bajkal i Ryssland, hotas av kinesiska byggplaner och dåligt skötta turistanläggningar

Från 2019
Bajkalsjön, Irkutsk, Sibirien
Bild: YLE/ITAR-TASS

Ett kinesiskt företag har fått lov att bygga en fabrik i byn Kultuk vid Bajkalsjöns sydvästra spets. Fabriken ska tappa upp vatten på flaska och exportera det till Kina. Men reaktionerna har inte låtit vänta på sig.

De första som protesterade var byborna som upptäckte att byggplatsen förde med sig allvarlig nedskräpning. Sedan vaknade lokala miljöaktivister och slutligen blev det en folkrörelse som via sociala medier spred sig i hela Ryssland.

Landsomfattande protester

På söndag blir det demonstrationer mot fabriksbygget i sextio städer i landet. Men kritiken har redan haft en viss verkan. Myndigheterna har nämligen tillfälligt stoppat bygget.

- Vattnet i Bajkal tillhör hela mänskligheten och nu vill någon tappa upp det och sälja det utomlands utan att bry sig om miljön, säger Aigul Musina.

Bajkalsjön ligger i sydöstra Ryssland. Karta på var Bajkalsjön ligger.
Bild: Yle

För de Sankt Petersburgsbor som vill skydda Bajkal har det ingen betydelse att de själva bor nästan 6000 kilometer från sjön.

- Det här är inte en lokal fråga, den berör hela vårt land, säger Darja Ljubimova.

En grupp aktivister som vill skydda Bajkalsjön samlades i Sankt Petersburg
Bildtext Darja Ljubimova (i mitten) delar ut upprop för underskrift.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Kina köper upp naturresurser

Efter att Rysslands förhållande till EU och USA blev kärvt på grund av att landet annekterade Krimhalvön, har statsledningen med president Putin i spetsen gjort allt för att stärka samarbetet med Kina.

Kinas strategi i omvärlden går ofta ut på att skaffa tillgång till infrastruktur och naturresurser. Det har vi också sett i Finland, bland annat i samband med planerna på en tunnel till Estland och planerna på skogsavverkning i norra Finland.

I Ryssland har Kina bland annat gjort avtal om gasleveranser och också avverkat skog i Sibirien.

Det har förekommit protester mot avverkningen, eftersom lokalbefolkningen misstänker att de kinesiska virkesbolagen har huggit ned mera än de har tillstånd till.

Kina investerar aktivt utomlands, också i Ryssland. Det är emellertid svårt att hitta pålitlig statistik om hur stora summor det gäller.

Inte ens diskussionsklubben Valdaj, som står Kreml nära, har kunnat ta fram tillförlitliga uppgifter.

President Putin under ett besök vid Bajkalsjön
Bildtext President Putin under ett besök vid Bajkalsjön i augusti 2017
Bild: EPA/ Aleksey Nikolskij / Sputnik / Kreml

Både fabriken och turismen oroar

De som nu vill förhindra fabriksbygget vid Bajkal vill också motarbeta olagliga och dåligt skötta turistanläggningar vid sjön.

Det finns knappt några slutna avloppssystem och heller ingen organiserad sophantering i området.

Aigul Musina tycker att det är upprörande att några generationer människor ska kunna förstöra ett naturfenomen som Bajkalsjön.

- Vi gör det under ett par hundra år, det är som en mikrosekund i förhållande till jordens historia, säger hon.

Hon är mycket bekymrad över klimatförändringen som gör att glaciärerna smälter. Det kan leda till att Bajkal blir världens sista sötvattenreserv, tror Aigul.

Miljöaktivister står samlade i en grupp i Sankt Petersburg
Bildtext Irina Zabarbakieva ( tredje från vänster) hör till dem som vill skydda Bajkalsjön.
Bild: Yle / Kerstin Kronvall

Olika former av protester

Hon och många andra tog sig till presidentadministrationens kontor på Vasilijön i Sankt Petersburg för att delta i något som kallas ”en levande linje”.

Det innebär att enskilda personer under en viss tidpunkt lämnar in ett undertecknat upprop till en myndighet. I det här fallet till presidenten.

- Vi har skrivit ett upprop där vi ber president Vladimir Putin äntligen sätta stopp för belastningen av miljön kring och i Bajkal, säger Irina Zabarbakieva.

De flesta som kommer är kvinnor. Till dem hör Anastasia Kutlieva som själv är uppvuxen vid Bajkal. Hon vill rädda sjön med tanke på de barn hon hoppas få en dag. Tänk om det då inte finns något annat än berättelser om Bajkals svunna skönhet?

- Jag vill inte vara tvungen att säga till barnen att det var vi som lär sjön förstöras, säger Anastasia.

Diskussion om artikeln