Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Dragshows har gett ett friare liv – “Jag skulle aldrig satt mig i famnen på Reinfeldt om jag inte varit utklädd till kvinna.”

Från 2019
Uppdaterad 30.04.2019 13:34.
Christoffer och Lars-Åke står i ett fähus och ler mot kameran.
Bild: Niklas Rosström

Christoffer Strandberg och Lars-Åke “Babsan” Wilhelmssons dag tillsammans i tv-serien En dag i våra liv bjuder på dragshow, häng med kossan Unelma och plättkalas hos en schlagerstjärna. Vilka dörrar öppnas då man som man klär sig i kvinnokläder och vilka trösklar måste man stiga över?

Christoffer Strandberg kan lätt byta skepnad, på en någon sekund blir han Alexander Stubb och på någon minut Tarja Halonen. Han är också dragartist och nu ska han få träffa en av sina förebilder i den genren.

- Jag har vuxit upp med Babsans shower, henne känner jag. Men det ska bli spännande att se vem som finns bakom masken. Vem är Lars-Åke, säger Christoffer.

Lars-Åke Wilhelmssons alter ego kallas Babsan. Hon började ta form redan efter att Lars-Åke nått en avgörande insikt under en skolavslutning.

- Jag upptäckte att det blev mer applåder och större succé då jag framträdde som kvinna än som en vanlig gubbe. Så för mig hände det nästan automatiskt.

Ett möte mellan två dragqueens - Spela upp på Arenan

Varför börjar man egentligen klä sig i drag? Lars-Åke och Christoffer kan ju bara tala för sig själva men för dem handlar det om att våga vara fria.

- Drag var mitt sätt att överleva högstadiet. Jag tänker att jag inte ska försöka passa in utan istället visa att jag var riktigt annorlunda. Så på åttan ställde jag till med dragshow. Redan då märkte jag att det lönar sig att visa vem man är.

- Jag skulle till exempel aldrig vågat sätta mig i famnen på stadsminister Fredrik Reinfeldt om jag inte varit utklädd till kvinna, skrattar Lars-Åke.

Då Christoffer och Lars-Åke tar plats i En dag i våra liv ställs det till med plättkalas. Herrarna har blivit bjudna till en sjungande och dansande legend.

Men för Pirkko Mannola duger inte mjölk från butiken. Då hon steker plättar ska mjölken komma direkt från kon. Där kommer en rosa vespa och kossan Unelma i Svartå in i bilden.

De två delar ett yrke, en passion och kanske ett karaktärsdrag. Mellan aktiviteterna hinner de fundera på och dela med sig av vad som förenar dem och vad som skiljer dem åt.

Text: Roy Mäki-Fränti

En dag i våra liv

Lifestyle-program där två kända människor med liknande bakgrund eller yrkesbana möts för att tillsammans testa något nytt och oväntat och samtala om livet och karriären.

Avsnitten sänds i Yle Fem måndagar kl. 20.30 enligt följande:
15.04.2019 - Lotta Engberg & Krista Siegfrids
22.04.2019 - Micke Björklund & Lotten Lindborg-Suhonen
29.04.2019 - Christoffer Strandberg & Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson
06.05.2019 - Marcus Grönholm & Emma Kimiläinen

På Yle Arenan publiceras avsnitten samma datum men redan kl. 00.01.
Programmen är inspelade under hösten 2018 i Neapel, Rom, Saariselkä, Svartå, Helsingfors och Esbo.

Produktion: The Perfect Monday Group Oy Ab

Serien kommer att följas upp med fyra nya avsnitt, preliminär sändning hösten 2019.

Christoffer Strandberg & Lars-Åke "Babsan" Wilhelmsson - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln