Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Praoelever på Svenska Yle: Skoj att hjälpa Superhjälparna!

Från 2019
Matilda Tidström och Emilia Hagner.
Bild: Yle/Roger Källman

Matilda Tidström och Emilia Hagner tillbringade en praovecka på Svenska Yle i Vasa. Här berättar de om hur det var att vara låtsasgäster i programmet Superhjälparna, att prata i radio och att pyssla på Strömsö.

På måndagen jobbade vi i Buu-klubben med att hjälpa till med bandningen. Vi fick lära oss hur kamerorna fungerar och hur mycket det krävs att få filmat ett avsnitt av Buu-klubben.

Kamerorna styrdes i studion av regissören och ljudet styrdes skillt från en egen kontrollpanel. Hela rummet var fullt med TV:n och skärmar av olika slag. Det var roligt att vara där med Jontti och de andra, alla hade väldigt bra sinne för humor och det blev inte tråkigt.

Kallt men intressant på Strömsö

På tisdagen och onsdagen jobbade vi på Strömsö. Tisdagen kändes väldigt lång och tråkig eftersom vi mestadels satt och tittade på när de filmade i köket. Det var kallt i huset så att man blev snabbt trött. I början av dagen fick vi se runt om i byggnaderna och det var intressant. Villan var mycket mindre än vad man tänkt sig.

På onsdagen var det roligare eftersom vi fick pyssla och hjälpa till i hobbyrummet när de spelade in där. Dagen var mycket kortare än tisdagen, vi fick sluta efter att vi snurrat garnnystan till vackra bollar. Dessutom var vi förberedda på att det var kallt i villan så vi hade varmare kläder på oss. Vi for hem med fina Strömsö-kassar efter onsdagen.

Veckans höjdpunkt: Superhjälparna

Tidigt på torsdag morgon kom vi hit för att hjälpa till i Superhjälparna. Det var jätteroligt och mångsidigt arbete. Vi var med och övade programmet med Jontti som låtsasgäster och vi skrattade mycket.

Efter att gästerna Viktor och Emrik kom till studion blev vi barnvakter, de var livliga men samtidigt lydiga. Inspelningen gick superbra för dem och efteråt fick de kex av oss. Som tack för vårt arbete fick vi en Superhjälparna-gymnastikpåse och reflex.

Prata och puffa i radio

På fredagen fick vi hänga med i Yle Vega Österbotten, vilket i början var ganska tråkigt när vi bara fick lyssna på och samtalsämnena var inte riktigt någonting vi var intresserade av, men sedan blev det mer spännande när vi fick vara med och prata i radion.

Vi berättade varför vi har kommit hit på prao, vi läste upp puffar och hälsningar och sedan fick vi välja en låt som spelades upp på radion. Efter lunchen gick vi ut och fotograferade olika bilder till instagram och slutade praoveckan med att skriva denna text.

Matilda Tidström och Emilia Hagner

Diskussion om artikeln