Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mörk dag för Nokia på börsen - bolaget riskerar böter i USA

Från 2019
Nokia
Bild: EPA/STEFAN PUCHNER

Nätbolaget Nokias aktiekurs dalade med sju procent på Helsingforsbörsen under fredag eftermiddag. Sen dess har Nokia försökt lugna investerarna och ligger nu på lite över -5 procent.

Orsaken tros vara uppgifter i en årsrapport som Nokia igår lämnade in till den amerikanska myndigheten SEC. Myndigheten kontrollerar handeln med värdepapper.

I rapporten framkommer det att det finns oklarheter i Alcatel-Lucent-affären.

- Under den pågående integrationsprocessen har vi fått kännedom om vissa tillvägagångssätt i det tidigare bolaget Alcatel-Lucent och det har väckt oro. Vi har därför inlett en egen utredning av saken och rapporterat om saken till relevanta reglerande myndigheter, skriver Nokia i sin rapport på sida 74.

Nokia skriver också att ärendet kan leda till att bolaget ställs inför rätta och riskerar böter. Det kan i sin tur påverka Nokia och dess varumärke, rykte och finansiella position.

Nokia köpte det franska nätbolaget Alcatel-Lucent för 15,6 miljarder euro år 2015.

Nokia försöker lugna investerare

Under eftermiddagen har Nokia kommenterat de rykten som uppstått på marknaden efter att rapporten släpptes. Bolaget har försökt lugna läget och meddelat att bolaget inte tror att det är alltför sannolikt att man drabbas av rättsliga följder.

–  Nokia brukar inte vanligen kommentera på marknadsrykten, men baserat på marknadens reaktioner och förfrågningar relaterade till de upptäckter som gjorts gällande riskfaktorerna i rapporten för 2018, så vill bolaget klargöra att den specifika utredningen inte väntas ha någon materiell effekt på Nokia, kommenterar bolaget.

I stället säger man att potentiella domar skulle ha begränsade och immateriella effekter.

Nokia har inte berättat vad det är för typ av oklarheter som man har upptäckt i Alcatel-Lucents verksamhet, men att man undersöker vissa transaktioner.

Källa: STT, Nokia

Diskussion om artikeln